Hlavní obsah

Michael Caine převzal Křišťálový glóbus, karlovarský festival začal

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška zahájil v pátek v hotelu Thermal jeho 55. ročník. Britský herec Michael Caine tam převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Sestřih ze zahájení KVIFF Video: Novinky

 
Článek

„Hezký dobrý večer, vážení přátelé,“ přivítal lidi v sále po tanečním úvodu bratří Cabanů moderátor Marek Eben.

„Dobrý večer dámy a pánové, vítám vás po dvou letech na zahájení mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Žili jsme těžkou dobu,“ řekl Jiří Bartoška a dodal, že festival přežije i covid. Poděkoval také Karlovým Varům a partnerům festivalu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herec Michael Caine převzal z rukou Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Zahajovacím filmem festivalu je drama Zátopek. „Jsem rád, že jsme tak dva metry před cílovou páskou a že ji protrháváme právě tady s vámi,” uvedl před projekcí představitel hlavní postavy Václav Neužil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Bartoška zahájil festival.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní zahájení karlovarského filmového festivalu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slavnostní zahájení karlovarského filmového festivalu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegace filmu Zátopek, která má na karlovarském filmovém festivalu slavnostní premiéru.

Britský herec Michael Caine poté převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

„Díky, to je ten největší aplaus, co jsem kdy měl,” žertoval Caine. Dodal, že jde o nejtěžší cenu, se kterou se setkal.

„Měl jsem velké, velké štěstí, byl jsem šťastný, když jsem dělal to, co jsem dělal...  a teď mi dáváte cenu za to, co jsem vroucně miloval.”

Představeny byly také festivalové poroty. V hlavní porotě letos zasednou dánská filmařka Eva Mulvad, polská herečka Marta Nieradkiewicz, řecký režisér a scenárista Christos Nikou a německý festivalový ředitel a filmový kritik Christoph Terhechte.

Porotu Na východ od západu tvoří lotyšská producentka Alise Gelze, makedonský producent a režisér Atanas Georgiev, český režisér Michal Hogenauer, kyperská režisérka Tonia Mishiali a izraelský filmový kritik a historik Ariel Schweitzer.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmový festival v České republice a nejprestižnější filmový festival ve střední a východní Evropě. Patří do kategorie A spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách, San Sebastianu, Moskvě, Montrealu, Šanghaji nebo Tokiu. Během festivalu bude uvedeno celkem 120 filmů, z toho 32 budou premiéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám