Hlavní obsah

Marek Eben: Povstali noví svazáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou premiéru na 56. ročníku Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary si odbyla digitálně zrestaurovaná verze filmové adaptace románu Milana Kundery Žert. Natočil ji v roce 1968 režisér Jaromil Jireš. „Tenhle film je jeden z mých nejoblíbenějších,“ uvedl Marek Eben, který projekci ve Velkém sále hotelu Thermal uváděl s tím, že i téma snímku je stále aktuální.

Uvedení filmu ŽertVideo: Novinky

 
Článek

„Totalitní režimy spojuje i to, že absolutně nemají smysl pro humor,“ zmínil dále Eben.

Dodal, že pro toho, kdo ikonický snímek československé nové vlny ještě neviděl, má ještě další poučku: „Je o svazácích. A zatímco dříve se hlídala vedoucí úloha strany, dnes se hlídá politická korektnost...“

Místo starých svazáků, kteří znepříjemňují v Žertu životy jiných lidí, podle něj „povstali noví svazáci“.

Foto: NFA

Žert, další z klasických filmových děl, které uvidí diváci v kvalitnější podobě.

Žert byl restaurován díky manželům Kučerovým. Ti vše zaplatili. Za posledních osm let takto pro budoucí diváky zachránili již 23 titulů.

Eduard Kučera svou štědrost v sobotu na MFF KV vysvětlil tím, že ve všem vidí smysl a přidal: „Filmy jsou krásné, důležité, ale i krátké... Já sám jsem viděl Žert koncem 60. let. Asi jako jediný v tomhle sále.“

 Film z trezoru

Žert je mistrovskou filmovou adaptací slavné knižní předlohy Milana Kundery, která rozvíjí pochmurně groteskní příběh o tom, jak nevinná studentská recese může zásadním způsobem zničit lidský život, pokud se odehraje v kulisách totalitní nesnášenlivosti, fízlování a udavačství. Kundera se podílel na vzniku scénáře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Eben představil v sobotu na MFF KV remastrovaný film Žert. Sponzorem jsou manželé Kučerovi (na snímku Eduard Kučera) a film byl upraven společností UPP.

Film měl premiéru v kinech počátkem roku 1969, byl oceněn na Přehlídce českých a slovenských filmů v italském Sorrentu, kde získal cenu Stříbrná siréna, a cenou na 17. MFF v San Sebastiánu.

Na počátku normalizace byl uložen do trezoru a uvedení na řadě mezinárodních filmových festivalů se dočkal až po roce 1989. Zdrojem pro digitalizaci byly originální negativ obrazu a originální negativ zvuku uložené v Národním filmovém archivu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám