Hlavní obsah

Karlovarský festival navštívil i světově uznávaný kardiolog Petr Neužil, prozradil svůj filmový tip

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Karlovy Vary

Mezi známými osobnostmi, které navštívily letošní karlovarský filmový festival, je i světově uznávaný kardiolog Petr Neužil z pražské Nemocnice Na Homolce. Lékař Novinkám přiblížil svůj filmový tip i jaký vztah má ke svým pacientům.

Karlovarský festival navštívil i světově uznávaný kardiolog Petr Neužil, prozradil svůj filmový typVideo: Novinky

 
Článek

„Chystáme se s dcerou na film Zpráva o záchraně mrtvého, kde je v jedné z hlavních rolí Vojta Dyk, a je to film o paliativní péči,” sdělil Petr Neužil.

Snímek režiséra Václava Kadrnky byl inspirován skutečnou mozkovou příhodou jeho otce a na karlovarském filmovém festivalu soutěží v hlavní soutěžní sekci.

Foto: Michaela Feuereislová

Kardiolog Petr Neužil

Podle primáře kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce se fiktivní film dotýká i současných otázek v rámci zdravotnictví.

Ve filmu Zpráva o záchraně mrtvého vůbec nemluvím, za což jsem rád, nepamatuju si texty, směje se Vojtěch Dyk

MFF KV

„Myslím si, že už jsme za hranicí, kdy je potřeba ‚pouze‘ zachraňovat životy. Samozřejmě musíme jít cestou zkvalitnění života. Medicína má hranice a já jako milovník technologií, které se aplikují v medicíně a ve zdravotnictví, bych nejraději zachránil všechny, ale to nejde,” řekl Novinkám.

„Takže v úrovni, kdy už já sám jako lékař chápu, že to nejde, tak jde o to, aby pacient, který nemá šanci přežít, dožil v určité kvalitě. To znamená, aby netrpěl, aby byl se svou rodinou a byl nějakým způsobem připraven na odchod,” doplnil.

Foto: archiv Nemocnice Na Homolce

Profesor Petr Neužil (vpravo), který provádí unikátní zákroky.

Světově uznávaný kardiolog a profesor se karlovarského festivalu účastní jako návštěvník, příblížil ale, že spousta zdejších účastníků i organizátorů patří mezi jeho pacienty.

„Samozřejmě jsem vázán lékařským tajemstvím, ale mohu říct, že své pacienty nazývám ‚pacoše‘, a je otázka, kdy se z ‚pacoše‘ stane kámoš, nebo naopak. A v případě karlovarského festivalu je řada ‚pacošů‘ už ve fázi kámošů,” zmínil.

Profesor Neužil: Srdce by mělo dostat Oscara za hlavní roli

Zdraví

Dodal, že naštěstí i tak zde ještě nemusel zasahovat jako lékař a mohl si filmový festival plně užít. „Všichni zde vypadají zdravě, ale je otázka, co je zdraví. My říkáme, že všichni mají nějakou diagnózu, akorát je otázka, jakou použiju diagnostickou metodu, abych na to přišel. To znamená, že nejsou zdraví, ale že mají potenciální diagnózu,” přiblížil lékařský humor.

Kardiolog také skrze Novinky složil poděkování ředitelům karlovarského festivalu. „Rád bych poděkoval za to, že jsem tady a že mi umožnili cítit tu atmosféru, Jiřímu Bartoškovi a panu Ochovi, který převzal velmi důležitou a zásadní roli uměleckého ředitele po Evě Zaoralové, která je také moje pacientka a přeji jí hodně štěstí zdraví,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám