Hlavní obsah

Dnes už by nebylo možné takový film natočit, říká Barry Levinson o Rain Manovi

Novinky, Lucie Sieglová, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Jednou z hlavních hvězd 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je scenárista, producent a režisér Barry Levinson, tvůrce oscarového Rain Mana či neméně slavného snímku Vrtěti psem. Za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii v sobotu převezme z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus.

Barry Levinson na tiskové konferenci Video: Novinky

 
Článek

Asi nejslavnějším snímkem Barryho Levinsona je příběh autisty ve skvělém pojetí Dustina Hoffmana Rain Man. Je i nejúspěšnějším, získal celkem čtyři Oscary včetně sošky přímo pro Levinsona, za režii.

Foto: KVIFF

V nejslavnějším filmu Barryho Levinsona exceloval v roli autisty Dustin Hoffman. Tom Cruise mu zdatně sekundoval.

Hned v úvodu tiskové konference režisér na dotaz směrem k jeho nejslavnějšímu filmu řekl, že má pocit, že dnes už by nebylo možné film jako Rain Man natočit.

„Je to příliš humanistické, a takových filmů se dnes dělá v Hollywoodu málo. Dnes se točí hodně filmů se superhrdiny, dobrodružné filmy, nebo třeba hororové. Takže myslím, že jsme tak trochu ve slepé uličce, pokud jde o filmy, které se týkají humanistických příběhů,“ řekl.

Na své filmy se nedívá

Tvůrce mimo jiné také uvedl, že se nerad dívá na své filmy. „Třeba Rain Mana jsem nedávno viděl poprvé za třicet let. A film Vrtěti psem, který jsem tu uváděl, tak jsem zůstal na jeho začátek, abych zkontroloval kopii, ale pak jsme si se ženou sedli a zůstali v sále, tak jsem ho viděl poprvé,“ překvapil publikum.

Záznam: Barry Levinson na tiskové konferenci

Vyjádřil se také k filmovým sériím, které jsou teď v Hollywoodu téměř zvykem. „Navazování mě moc nezajímá, k žádnému svému filmu bych neudělal sequel, nepřijde mi to atraktivní. Samozřejmě je to součást byznysu, protože film je taková značka a vy tu značku chcete vidět stále dokola, ale mě to moc nezajímá,“ řekl.

Rain Man? Neviděl jsem roky

Na kontě má tento Američan, který se nebojí choulostivých témat [celá zpráva], jinak pět dalších oscarových nominací, konkrétně k snímkům …a spravedlnost pro všechny (za scénář, který psal společně se svou tehdejší ženou, Valerií Curtinovou), Bistro (za scénář), Avalon (za scénář), Bugsy (za režii a jako producentovi za nejlepší film).

Barry Levinson uvádí film v městském divadleVideo: Novinky

Slavné jsou také jeho filmy Přirozený talent, Konkurenti nebo Dobré ráno, Vietname.

Foto: KVIFF

Al Pacino jako „JoePa“ ve snímku Paterno

Na karlovarském festivalu Levinson uvedl svůj nejnovější snímek Paterno s Alem Pacinem v hlavní roli. Ten vznikl na motivy skutečné události a zpracovává skandální kauzu pohlavního zneužívání chlapců v prostředí univerzitního fotbalového týmu.

Vinní jsou všichni

Levinson upřesnil, že ho událost velmi zaujala právě tím, jak rychle se z člověka, který je v oboru legendou, stává „ten nepohodlný”.

Vysvětlil, že nechápe, jak se vše mohlo krýt na univerzitě desítky let. „Vinní byli i všichni kolem,” řekl s tím, že podobná podezření se měla dávno před vypuknutím skandálu vyšetřit mimo univerzitu.

Neopomněl také připomenout, jak hodně se svět mění pod tlakem politiků, politiky a moderních technologií. „Najít pravdu je stále těžší a těžší. Tendence k manipulaci zrychluje. Vše urychlují sociální sítě,” podotkl s tím, že v záplavě zpráv je čím dál tím těžší se vyznat.

Nicméně podobný styl dezinformací není, jak uvedl, výdobytkem posledních let, ale začíná už v éře amerického prezidenta Ronalda Reagana, tedy v 80. letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám