Hlavní obsah

Rain Mana si ve Varech nenechali ujít český a polský premiér

Novinky, Lenka Hloušková, Lucie Sieglová

Režisér, scenárista a producent Barry Levinson uvedl na karlovarském filmovém festivalu svůj nejslavnější film Rain Man. Ve Velkém sálu hotelu Thermal zavzpomínal na jeho vznik před třiceti lety. Událost si nenechali ujít ani český premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki, strana Právo a spravedlnost.

Andrej Babiš v karlovarském kině na Rain ManoviVideo: Novinky

 
Článek

Oba státníci se usadili v prostřední řadě Velkého sálu Thermalu. Andrej Babiš působil unaveně. Poté, co světla zhasla, kdosi z publika vykřikl: „Hanba, Babiš.” Následoval dlouhý potlesk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva český premiér Andrej Babiš, polský premiér Mateusz Morawiecki a prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška.

O den dříve jej vypískali diváci všesokolského sletu v Praze. (celá zpráva)

Levinson: festival je báječný

Levinson před více než tisíci diváky před uvedením snímku zavzpomínal, že když se mu dostal scénář do rukou, měl film točit jiný režisér - Sydney Pollack, a on měl jen dát připomínky ke scénáři.

Z Pollackova projektu však nakonec nešlo a Levinson se rozhodl do toho jít. Za velké podpory manželky, která v té době čekala dítě. „Prostě pojedu s tebou a až přijde čas, dítě se narodí,” řekla mu prý. Syn přišel na svět v Ohiu, kde se děj filmu i odehrává. „Natáčení tak bylo úžasnou zkušeností v mnoha směrech,“ řekl.

Zdůraznil také vliv, který měl příběh autistického muže na filmové publikum.

„Tehdy se o autismu moc nevědělo a náš film pomohl lidem pochopit toto onemocnění, najednou se dalo přiřadit k nějakému příběhu. I to byl jeden z benefitů našeho filmu,“ uvedl.

„Tenhle festival je úžasná zkušenost. Pro mě, pro moji ženu a dceru a pro naše dvě vnoučata. Máme se tu báječně, a proto chci poděkovat festivalovému týmu i vám diváků, že jste takoví, jací jste,“ dodal Levinson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám