Hlavní obsah

Karel Dobrý: Chtěl bych žít věčně jako hastrman

Novinky, Lenka Hloušková

Sen o procházení staletími. Vyprávění o věčné lásce na pozadí dějinných změn. To je bestseller českého spisovatele Miloše Urbana Hastrman. Příběh jedné romance, jedné krajiny a hastrmana se na filmové plátno rozhodl převést režisér, herec a hudebník Ondřej Havelka. Do hlavní role charizmatického vodníka obsadil Karla Dobrého.

Karel Dobrý a Ondřej HavelkaVideo: Novinky

 
Článek

Snímek společně tvůrci představili v úterý v Karlových Varech.Film bude mít v kinech premiéru 19. dubna 2018.

Úspěšná byla již kniha Hastrman. Její autor Miloš Urban za ni v roce 2001 získal Magnesii Literu. Děj filmu je stejně jako jeho předloha situován do krajiny severních Čech, pod vrch Vlhošť a do blízkého Českého ráje. Filmaři mají v tuto chvíli za sebou první ze čtyř etap natáčení.

Foto: Film Hastrman

Simona Zmrzlá hraje krásku, do níž se hlavní postava zamiluje.

Karel Dobrý řekl Novinkám.cz, že Hastrmana četl hned, když vyšel. Uhranulo ho totiž už Sedmikostelí, tedy také Urbanova kniha. A zda má s postavou něco společného? „Myslím si, že každý člověk má s touhle postavou něco společného. Je o ukrytých vášních. O sebespalujícím vnitřním světě,“ uvedl.

Foto: Film Hastrman

V Hastrmanovi si zahrají známí čeští herci. Hlavní roli svěřili tvůrci filmu Karlu Dobrému. Na snímku s Jiřím Lábusem.

Přiznal, že by také chtěl procházet stoletími, stejně jako Hastrman: „Bavila by mě na tom ta možnost napravit ty chyby, které člověk zkraje, z neznalosti napáchal… Spoustu věcí bych vrátil. Udělal líp. Už jenom ta možnost dlouhého života by mi dala tu možnost ty voloviny napravit.“

Na dotaz, kolik je nahrávacích dnů, reagoval: „Dohromady 39. Z toho devět je odtočeno. Zbývá 30.“

Trvalo to roky

Knížku si záhy po přečtení zamiloval i Ondřej Havelka. „Protože je krásná. Od té chvíle, co jsem si ji přečetl, sním o tom, že by to mohl být hezký film. Ale to už je asi deset let. Film se rodí hodně dlouho.“

Foto: Film Hastrman

Režie Hastrmana se ujal Ondřej Havelka.

Doplnil, že jen tři roky trvalo, než se napsal scénář. Oproti knize v něm udělali několik změn: „Více než na politický thriller, který obsahuje 2. díl toho románu, jsme vsadili na ukázání krás a kouzla české krajiny. Na ten přirozený vztah lidí v 19. století k té krajině, životu, soužití s přírodou. Ekologie je spíše v pozadí, ale přítomna bude.“

Také on by, podobně jako Karel Dobrý, chtěl procházet staletími: „Bylo by to výborné.“ Prý by se ani nebál samoty. „Já si myslím, že kdybych už přistoupil na to, že budu bezvěký, mistr Makropulos, tak bych to musel zkrátka přijmout. Žít s tím.“

Děj filmu, jehož scénář napsal Ondřej Havelka společně s Petrem Hudským, se odehrává na vesnici 19. století, ze které se nakonec přesouvá do současnosti.

Příběh nešťastné lásky, která se vedle lásky k přírodě stane smyslem Hastrmanova života i zkázy, tak vyvrcholí v kulisách dnešní společnosti. Otázkami pro diváky zůstává, jak hlavní hrdina svou srdeční krajinu pomstí a co bude s Katynkou.

Foto: Film Hastrman

Roli dostal také Vladimír Polívka.

Vedle Karla Dobrého si ve snímku zahraje Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Norbert Lichý, David Novotný, Vladimír Polívka, Jiří Maryško nebo Jan Kolařík. Příběh vzniká v produkci Čestmíra Kopeckého ze společnosti První veřejnoprávní, v koprodukci s Českou televizí, Barrandov Studiem a za podpory Státního fondu kinematografie.

Reklama

Výběr článků

Načítám