Hlavní obsah

Na karlovarský filmový festival dorazí držitel Oscara Casey Affleck

Novinky, Lenka Hloušková

Hostem 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude letošní držitel Oscara, Zlatého globu a bezpočtu dalších ocenění Casey Affleck. V lázeňském městě převezme osobně Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, oznámili v pondělí organizátoři filmového svátku.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Casey Affleck se Zlatým glóbem za nejlepší výkon ve filmovém dramatu

Článek

„Jsme velmi rádi, že Casey Affleck přijal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a zároveň na 52. ročníku festivalu představí film režiséra Davida Loweryho A Ghost Story. Caseyho Afflecka si vážíme jako jedné z nejzajímavějších hereckých osobností současného amerického filmu. Pro festival je ctí, že při příležitost uvedení nového filmu Davida Loweryho A Ghost Story bude moci uvítat oba tvůrce osobně,” uvedl Jiří Bartoška, prezident festivalu.

Početná delegace

Jednačtyřicetiletý herec, ale také scenárista, režisér a producent představuje v současnosti jednu z nejprogresivnějších tvůrčích osobností amerického filmu. V uplynulých měsících posbíral řadu význačných cen za hlavní roli ve filmu Místo u moře.

Vedle zmíněného Oscara a Zlatého globu k nim patří i cena BAFTA nebo New York Film Critics Circle.

Foto: Foto Falcon, Právo

Soukromý detektiv Patrick Kenzie (Casey Affleck) zná šedivé předměstí Bostonu jako své boty.

Ve Varech za pár týdnů představí společně se scenáristou a režisérem Davidem Lowerym a producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem jejich nejnovější snímek, fascinující filmovou poemu A Ghost Story.

Premiérově byl film za velkého zájmu veřejnosti i kritiky uveden v lednu na filmovém festivalu Sundance. Affleck v něm vytvořil hlavní role společně s herečkou Rooney Maraovou.

Po boku slavného bratra

Casey Affleck je mladším bratrem v Česku slavnějšího herce Bena Afflecka. Nicméně v jeho stínu celosvětově nezůstává. Naopak. Sourozencům to navíc spolu výborně ladí i na filmovém plátně.

Foto: Profimedia.cz

Casey Affleck

Před kamerou se v minulosti opakovaně potkali, mimo jiné ve filmech Dobrý Will Hunting (1997), Hledám Amy (Chasing Amy, 1997) a 200 cigaret (200 Cigarettes, 1999). Casey si též zahrál pod Benovou režií v kriminálním dramatu Gone, Baby, Gone (2007).

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Ben Affleck

Ani on přitom - podobně jako bratr Ben - svůj umělecký potenciál jen na herectví neomezuje. Společně s Joaquinem Phoenixem napsali a pod Affleckovou režií si také zahráli v komedii I´m Still Here (2010), v příštím roce by do kin měl přijít také snímek Light of My Life, k němuž Casey napsal nejen scénář, ale také ho režíroval, a navíc si v něm zahrál hlavní roli.

Casey Affleck

  • Herecky debutoval ve snímku režiséra Guse Van Santa Zemřít pro…(To Die For, 1995). S ním dále natočil například filmy Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, 1997) nebo Gerry (2002).
  • Jeho herecká všestrannost se dlouhodobě projevuje ve filmech různých žánrů, výrazových stylů i rozpočtů - od divácky vřele přijaté trilogie režiséra Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (Ocean Eleven), přes výpravnou sci-fi Christophera Nolana Interstellar (2014), kriminální drama Triple 9 (2016), působivou krimi romanci Ain ´t Them Bodies Saints (2013), na níž spolupracoval právě s režisérem Davidem Lowerym, až k nezávislému snímku Steva Buscemiho Samotář Jim (Lonesome Jim, 2005). 
  • S bratrem Benem Affleckem se několikrát potkal jako partner ve filmech Dobrý Will Hunting, Hledám Amy (Chasing Amy, 1997), 200 cigaret (200 Cigarettes, 1999), ale též si zahrál pod jeho režií v kriminálním dramatu Gone, baby, Gone (2007). 
  • S Mattem Damonem se společně objevili v Dannyho parťácích (Ocean Eleven), ale také ve Van Santově snímku Gerry, na němž se Casey Affleck také autorsky podílel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám