Hlavní obsah

Festivalové sestry v akci jsou připraveny

Novinky, Kateřina Farná, Festivalový deník

O své zdraví se festivaloví návštěvníci bát vůbec nemusejí. Je tu pro ně zdarma připraven profesionální zdravotní dozor. Ujaly se ho dvě ostřílené zdravotnice, Martina Kalendová a Romana Hendrychová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Když na vás přijdou mdloby, veškerá legrace jde stranou, jak si autorka článku vyzkoušela na vlastní kůži.

Článek

Obě pracují pro Nemocnici Sokolov, spadající do skupiny NEMOS, a jsou to na první pohled vostrý holky. Pokud by se vám udělalo špatně, bolela vás hlava, zachvátily vás mdloby, bodl by vás sršeň nebo byste si škaredě odřeli koleno, vězte, že budete v těch nejlepších rukách.

Zdravotní sestřičky najdete v hotelu Thermal, u vchodu do menších sálů od hotelového parkoviště. V plné pohotovosti jsou denně od osmé hodiny ranní do půlnoci. A až si vás budou muset vzít do parády, estetika půjde stranou. Jak jsem se mohla přesvědčit na vlastní kůži.

„Nasimulujeme kolaps. Položíme si vás na zem, zvedeme vám nohy, změříme tlak a dáme obklad na čelo,“ upozorňuje mě na začátku naší reportáže Martina Kalendová, vrchní sestra ARO v sokolovské nemocnici. Na vyhrnuté sukýnky se údajně zřetel nebere, zdraví je přednější!

Za pár minut už ležím ve foyer u červeného koberce, nohy nahoře, sukně dole, a přitahuju pozornost kolemjdoucích. „Ježíš, co se stalo?!“ utrousí pán v modrých mokasínech. Naštěstí můj krevní tlak vypjatou situaci ustál a do nemocnice jsem nemusela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Když na vás přijdou mdloby, veškerá legrace jde stranou, jak si autorka článku vyzkoušela na vlastní kůži.

Vopici nechejte doma!

Sanitka zatím u žádného případu nebyla potřeba. Naštěstí. „Ošetřily jsme několik drobných zranění na místě. Byly to popáleniny, odřeniny, puchýře. Třikrát kolaps z horka. Jednou jsme zasahovaly v kinosále,“ vypočítává první případy Martina.

Celkový kolaps je zatím zaměstnal nejdéle. „Zavolali nám, že je pacient v bezvědomí. Neprobuditelný. Když jsme přišly, zjistily jsme, že je v ebrietě,“ přibližuje jednu z akcí. Ptám se, co je ebrieta. „Jednoduše řečeno opilost,“ odpoví mi Martina. Má dvaadvacetiletou praxi na ARO a ve svém životě toho asi viděla dost.

Na festivalový zdravotní dozor se můžete obrátit s jakýmkoli problémem. Sestřičky umí zajistit základní ošetření a první pomoc, případně řešit převoz do nemocnice.

„Buď k nám pacient přijde sám, nebo nám ho sem někdo přivede, nebo si nás volá produkce festivalu. Naše číslo má i policie, která má na festivalu dohled. Když je problém, zavolají nám na mobil, který máme stále u sebe, a my tam vyběhneme,“ vysvětluje mi postup záchranářka Romana.

Na ARO začínala hned po škole, poté si vyzkoušela práci na koronární jednotce – neplést s koronerem. Poté pracovala na záchrance i na neurologii. Posledních šest let pomáhá zachraňovat lidské životy na ARO.

Kolapsy bývají často, když se střídají tlakové výše a níže, přijdou-li tropické teploty či přílišná společenská únava. „Hlavně je třeba pít dostatek čisté vody a nepřehánět to s alkoholem, nebýt v té chvíli sám a mít u sebe telefon,“ radí drobnější Martina.

Obě už mají na kontě několik velkých akcí. Tentokrát jsou však poprvé na filmovém festivalu: „Děláváme zdravotní dohled na různých sportovních šampionátech, jako mistrovství světa v motokrosu nebo karlovarském City Triathlonu. Je toho spousta.“ V porovnání s motokrosem je pro takové profičky filmový svátek zatím zívačka. „Zatím je to hlavně o puchýřích,“ zhodnotí první dny Martina. „Ale o tom nepište!“ vyzve mě.

Puchýř zásadně nepíchat!

Jenže otravné pryskýře jsou věčným i vděčným tématem diskusí. Jak tedy na ně s profesionální péčí? „Jednoduše. Hlavně mít vhodnou obuv, protože my ženy, jak chceme být hezké, nosíme nové boty na vysokých podpatcích,“ odvětí Martina. A propichovat, nebo nepropichovat? To je přece to, oč tu běží. „Puchýř zásadně nepropichovat nesterilní jehlou ani nestrhávat!“

Přeju těm dvěma statečným dámám, aby kromě podvrtnutých kotníků a rozbitých nosů měly šanci vidět nějaký pěkný pozitivní film. A nejen naše krvavé puchejře z blbých bot.

A jen pro úplnost: „Skupina NEMOS je poskytovatelem kvalitní a komplexní péče v Karlovarském kraji, provozujeme Nemocnici Sokolov, sítě lékařských ambulancí, jsme vlastníky Nemocnice Ostrov, Polikliniky NEMOS či Oční kliniky NEMOS a nabídnout zdravotní služby všem návštěvníkům největší akce v našem regionu vnímáme jako přirozené spojení,“ napsala nám jejich mluvčí Lenka Křížová.

Reklama

Výběr článků

Načítám