Hlavní obsah

Karlovarský filmový festival doprovodí výstavy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik výstav doprovází letošní 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Všechny jsou tematicky více či méně spjaté s filmem.

Foto: GUKV

Výstava v Becherově vile nabídne originální kostýmy, rekvizity a nábytek ze slavných filmových projektů.

Článek

„Galerii umění zahajuje ve své hlavní budově již tradičně výstavy, které se váží k mezinárodnímu filmovému festivalu,“ potvrdil mluvčí karlovarské galerie umění Lev Havlíček.

„V sobotu 2. července začíná vernisáží v 17 hodin výstava nazvaná Jiří Balcar – Filmové plakáty malbou a koláží,“ pokračoval mluvčí.

„Výstava jednoho z nejvýznamnějších českých umělců padesátých a šedesátých let dvacátého století představí Balcarovy filmové plakáty a především jejich originální předlohy,“ dodal Havlíček s tím, že vystaveny budou originální návrhy plakátů, často v několika verzích v konfrontaci s výslednými tištěnými plakáty.

Oslavy Barrandova

Od neděle 3. července bude v Interaktivní galerii Becherova vila přístupná výstava s názvem Barrandov – víc než studio, kterou Barrandov Studio slaví 85 let své existence. „Výstava, kterou připravily Barrandov Studio a Barrandovský Fundus pod vedením Věry Krátké, představí mnoho významných filmových a televizních projektů, které vznikly v posledních letech za účasti Barrandov Studia,“ prozradil Havlíček.

„Jedná se například o historickou sérii Borgia, slavný seriál z produkce BBC Tři mušketýři, divácky úspěšný český seriál První republika a řada dalších,“ konstatoval mluvčí galerie s tím, že výstava nabídne originální kostýmy, rekvizity a nábytek.

K výročí připravilo Barrandov Studio též doprovodný program, v rámci kterého se od 14 hodin uskuteční diskuse s herečkami Danielou Kolářovou a Zuzanou Kronerovou, hercem Pavlem Zedníčkem a producentem Jaromírem Kallistou.

Pocta filmovému Zlínu

V Galerii umění začne v pondělí 4. července vernisáží v 17 hodin výstava Pocta velikánům – 80 let filmu ve Zlíně. „Výstava představí třináct výjimečných a klíčových osobností, které před 80 lety stály u zrodu Filmových ateliérů ve Zlíně a které se svými činy zapsaly nejen do tuzemské kinematografie, ale mnohdy dosáhly světovosti a nejvyšších filmových ocenění, včetně prestižních Oscarů,“ popisoval Havlíček.

Výstava nabídne expozici fotografií například Alexandra Hackenschmieda nebo Jana Lukase a dalších. „Výstavu doplní také fotoreportáž z prvního filmového festivalu pořádaného v baťovském Zlíně v letech 1940–1941 pod názvem Filmové žně,“ doplnil mluvčí.

Beseda s držitelem Oscara

V úterý 5. července se v Becherově vile od 14 hodin uskuteční beseda se scénografem Allanem Starskim, držitelem amerického Oscara za snímek Schindlerův seznam, s architektem Jindřichem Kočím a vedoucím dekorací Barrandov Studia Štěpánem Červeným.

V pátek 8. července od 14 hodin představí filmový historik Pavel Jiras svou novou knihu Barrandov Nezapomenutelní – Miloš Forman.

Reklama

Výběr článků

Načítám