Hlavní obsah

MFF KV 2016: Nic hezkého ani příjemného. Karlovarský festival uvedl Pustinu

Novinky, Lucie Sieglová

Na karlovarském filmovém festivalu byly v úterý večer uvedeny první dva díly očekávané minisérie Pustina z pera Štěpána Hulíka, režisérů Ivana Zachariáše a Alice Nellis a se Zuzanou Stivínovou v hlavní roli.

Foto: KVIFF

Zuzana Stivínová a Eliška Křenková jako matka s dcerou v minisérii Pustina

Článek

O Pustině, kterou do Karlových Varů přivezla produkce HBO, se před jejím uvedením hodně mluvilo. O tom, že je ‚jiná‘. A je to tak.

Stivínová hraje starostku obce Pustina, která se nachází na česko-polském pomezí a jejíž občané jsou rozděleni kvůli názoru na těžbu uhlí. To se stává vedlejším tématem poté, co zmizí starostčina dcera Míša.

Začíná pátrání a v tu chvíli se divákům také začínají poodhalovat charaktery jednotlivých postav, které se mnohdy zdají být stejně bídné a oprýskané jako prostředí, v němž tyto postavy žijí. Nic hezkého ani příjemného, jak před projekcí naznačil Hulík.

To je ovšem pro diváka lačnícího po poutavém ději a skvělém vizuálním zážitku - tak syrovém a znepokojivém - jen dobře. Dostane se mu obojího, bezesporu i díky výkonům herců, vedle Stivínové také Jaroslava Duška v roli nemocného manžela hlavní hrdinky.

MFF KV jde uvedením prvních dvou dílů Pustiny vstříc trendu zařazovat do festivalových programů nejen filmové, ale i kvalitní televizní projekty. Promítány letos ve Varech byly také například Modré stíny České televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám