Hlavní obsah

Anthropoid: co vše dokáže člověk obětovat při obraně vlasti?

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde jsou hranice lidského hrdinství? Kam vy byste zašli, kdybyste měli bránit vlast? Obětovali byste svou rodinu? Lásku? Přátele? To jsou hlavní otázky, které vás napadnou po zhlédnutí nového koprodukčního snímku Anthropoid. Premiéru si za velkého potlesku publika odbyl v pátek v noci na 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Dornan na premieře Anthropoidu Video: Novinky

 
Článek

Snímek o atentátu na Reinharda Heydricha zobrazuje výjimečnou hrdinskou kapitolu v československých dějinách.

Akt z roku 1942 nicméně dodnes vzbuzuje řadu otázek, zda byl nezbytný, zda skutečně tehdejší vláda v londýnském exilu pod vedením prezidenta Eduarda Beneše zvážila všechny možné dopady na civilní obyvatelstvo v Protektorátu.

Odpovědi film divákovi záměrně nedává. Do distribuce půjde nejdříve v srpnu, a to ve Spojených státech. Termín premiéry v České republice zatím určen není.

Řemeslně je Anthropoid zvládnutý dokonale. Pomáhají mu v tom překrásné kulisy Prahy i dovednost barrandovských techniků, kteří mimo jiné věrně v ateliérech vystavěli pražský kostel Cyrila a Metoděje.

Trailer k filmu Anthropoid

Nicméně je jisté, že emoční zaujetí českých, případně slovenských diváků mu přináší automaticky body navíc. Vědí předem, jak vše dopadne. O činu se učí už malé děti na základních školách. Parašutisté jsou snadno zapamatovatelní. Jejich odvaha je totiž skutečně ojedinělá.

Sympatické pro našince je také velké obsazení českých herců v Anthropoidu do zásadních rolí. Vynikající je například Alena Mihulová jako paní Moravcová - tedy obyčejná máma v rodině, která jako vlastenka poskytne atentátníkům přicházejícím na rozkaz z Londýna strategické zázemí.

Jednoznačně hrdinský čin vede v německém účtování k její likvidaci. Právě v tomto případě napadá diváky asi nejvíce otázka procházející celým snímkem: co vše dokáže člověk obětovat při obraně vlasti?

Reklama

Výběr článků

Načítám