Hlavní obsah

Teploty půjdou na festivalu ještě dolů, ale od středy by se mělo zase oteplovat

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baťůžkáři ve stanovém městečku na karlovarském filmovém festivalu využijí ještě do středečního rána mikiny a pláštěnky. Pak by se ale mělo počasí jen a jen zlepšovat, takže v sobotu by se mohl festival dočkat teplot přes třicet stupňů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ve stanovém městečku je zima pouze v noci, přes den je nejlépe na trávníku s lahví vína.

Článek

„Počasí se bude na festivalu postupně zlepšovat, tedy kromě úterý, kdy projde přes Karlovy Vary studená fronta. Počasí nám to bude negativně ovlivňovat až do středečního rána, ale pak by to mělo jí s teplotami nahoru,“ uvedl Rudolf Kovařík, meteorolog z nedaleké Šindelové na Sokolovsku.

Kvůli studené frontě bude v úterý odpoledne přibývat oblačnost, přijdou přeháňky a místy také bouřky. „Teploty přes den ale budou příjemné, mezi 21 až 23 stupni,“ pokračoval Kovařík, podle kterého se ale v noci budou pohybovat pouze mezi 9 a 12 stupni.

„Noc byla studená, ale šlo to. V noci je zima a přes den vedro, což není úplně dobrá kombinace,“ uvedla studentka Tereza z Kostelce nad Orlicí. „V noci jsem se zimou několikrát probudila,“ popisovala. „Tak se přitulila a ohřála se o mě,“ hlásila její spolubydlící ze stanu. „Také nám pomohl alkohol,“ usmívala se Tereza.

„Počasí nás ovšem od festivalu neodrazuje, takhle je tady přece každý rok,“ dodala Tereza, než nasedla do festivalové linky jedoucí ze stanového městečka do centra města.

„V dřevěné boudě jsme na tom nejhůř, museli nám sem na noční donést elektrické topení,“ hlásila recepční stanového městečka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Při dobrém počasí je nejlépe na trávníku v parku, jako například v tom u Alžbětiných lázní.

Celá středa má být trochu oblačná, s teplotami mezi 19 a 23 stupni. „V podvečerních hodinách se už ale ukáže sluníčko a bude to příjemnější,“ ubezpečoval Kovařík.

Ve čtvrtek a v pátek má být jasno až polojasno a teploty půjdou rychle nahoru. Od pátku do neděle by se mohly teploty po ránu zvýšit na 13 až 17 stupňů. „Od čtvrtka do neděle by měly být přeháňky výjimečné a teploty se dostanou na 22 až 25 stupňů a později 24 až 28 a v sobotu bychom se mohli dostat až ke třiceti stupňům,“ dodal Kovařík.

Smát se tomu, že na festivalu prší, je podle Kovaříka hloupost, protože festival je pořádán v době po Medardu. „Největší problém je ovšem v tom, že Karlovarský kraj patří k přímořské oblasti. Pevninské počasí je od Lubence na východ. Projevy Medarda jsou tady mnohem razantnější, delší a rozdíly v teplotách markantnější, než když to třeba porovnáte s Olomouckem,“ krčil ramena meteorolog.

Karlovarsko je prostě takhle specifickým hornatým místem, kde se drží oblačnost. „To je tak trochu smůla pro festival,“ pokračoval Kovařík. „Lidi se tomu i smějí, že platí rovnítko: začíná festival = začne pršet. Ono se na to dá skoro spolehnout. Není to ale proto, že začíná festival, ale kvůli kraji, ve kterém to západní zonální proudění v tomto období zrovna končí. Ovšem vyskytly se i tropické dny v minulosti a ono se to povede i ke konci letošního festivalu,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám