Hlavní obsah

RECENZE: Když si Rom s náckem dají fotbálek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek FC Roma z dílny Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara, který už dříve obdržel Cenu Pavla Kouteckého, je černá doku-komedie o fotbalu, buranství, Romech i idealistech, kteří našli smysl života ve sportu a v práci s dětmi.

Foto: kviff.com

Z filmu FC Roma

Článek

FC Roma je amatérský fotbalový tým z Děčína, který figuruje ve třetí lize a předchází ho divoká pověst. V tisku se psalo o tom, že s ním ostatní nechtějí hrát, protože v minulosti vyvolával bitky. Oni tvrdí, že konflikty provokují ti druzí.

Bojar a Kohoutová točili prostředí vesnických fotbalových hřišť a sídliště, kde převážně chudší Romové bydlí, fotoaparátem, takže nevzbuzovali velkou pozornost. Nechtěli, aby se lidé přetvařovali, a lze konstatovat, že se jim to povedlo. Aktéři FC Roma mají hodně problémů, ale přetvářka k nim rozhodně nepatří.

Hitlera na vás!

Fanoušci fotbalu se ve filmu z velké části projevují jako extrémní burani, ale to dávno není žádné překvapení. Českého diváka nezaskočí výroky jako „Hitlera na vás“ a „černý svi..“, pronášené nahlas se samozřejmostí, s jakou si objednáváme kávu.

Foto: kviff.com

Ve třetí lize to žije. Fotbal občas skončí rvačkou.

Romští fotbalisti to v podstatě čekají - nenávist, nadávky a výzvy k fyzické likvidaci se staly součástí jejich života. Film ale dostává velmi ironický nádech, když sleduje, jak rasismus zahnízdil mezi samotnými Romy. Zlatou studnicí nechtěného humoru jsou někteří členové manšaftu a ženy, které chodí na fotbal. Padá z nich jeden rasový stereotyp za druhým - dozvídáme se, že „Vietnamci jedí jenom rejži“ a při projížďce městem Romové s obavami rozebírají, že se tu usazuje muslimská rodina. „Za chvíli začnou vybuchovat auta,“ předpovídá jeden z borců.

Tvůrci se snažili přidat i sociální prvky (fotbalista líčí, jak každý den pracuje a má méně peněz, než kdyby byl na dávkách), divák si ale ve výsledku odnese hlavně dojem nekonečného proudu brutálních hlášek o bílých, černých či žlutých fotbalistech. Při první projekci na karlovarském festivalu se kino otřásalo smíchem jako na nejlepších komediích.

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám