Hlavní obsah

Kino bez bariér využívá na festivalu v Karlových Varech zhruba sto vozíčkářů

Právo, Rudolf Voleman

Zhruba sto vozíčkářů využívá při letošním 51. ročníku Mezinárodním filmovém festivalu služeb projektu Kino bez bariér, které je součást festivalu již šestnáctým rokem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vozíčkáři nabídli návštěvníkům karlovarského festivalu možnost vyzkoušet si ovládání invalidních vozíků.

Článek

„Jedná se o kompletní servis pro vozíčkáře, kteří přijedou na filmový festival,“ uvedla Jana Gabrielová, která projekt Kino bez bariér organizuje. „Já vždycky říkám, že se u nás mají vozíčkáři jako filmové hvězdy, protože i do Velkého sálu Thermalu vstupují po červeném koberci,“ pokračovala Gabrielová.

„Poskytujeme vstupenky zdarma pro ně a jejich asistenty, dopravu po Karlových Varech mezi promítacími sály a navíc, pokud bydlí třeba kousek za městem, tak je vozíme i tam,“ popisovala manažerka.

„Pro mě je to super, protože lístky mám zadarmo,“ uvedla vozíčkářka Bára Antonovičová z Brna.

„Vstupenky si mohu předem rezervovat. Vloni jsme navíc využívala jejich dopravu, která je tady opravdu velké plus, takže já mohu hovořit pouze v superlativech,“ dodala vozíčkářka z Moravy.

„Pomáháme samozřejmě s orientací, když někdo přijede poprvé a nevyzná se tady, kde jsou bezbariérové vchody do kina nebo do restaurací, tak dostanou asistenta, který jim vždy na místě vše ukáže,“ doplnila Gabrielová.

„S potěšením mohu říct, že počet vozíčkářů, kteří přijíždějí každý rok na filmový festival, každý rok mírně stoupá. Je to limitované tím, že je tady málo bezbariérového ubytování anebo je to mimo jejich finanční možnosti. Mohu ale prozradit, že každý rok přijíždí kolem stovky lidí na festival,“ poznamenala Gabrielová s tím, že přímo v Karlových Varech mají vozíčkáři tým zhruba deseti asistentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám