Hlavní obsah

Karlovarský festival ocení Charlieho Kaufmana i Willema Dafoea

Novinky, Stanislav Dvořák, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Organizátoři 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary představili v úterý další novinky. Do lázeňského města dorazí americký herec Willem Dafoe, který obdrží Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos světové kinematografii dostane americký scenárista a režisér Charlie Kaufman.

Foto: Profimedia.cz

Willem Dafoe

Článek

Dafoe, držitel dvou oscarových nominací, se prosadil u filmu v osmdesátých letech, kdy si zahrál ve snímcích Nebeská brána, Četa nebo Poslední pokušení Krista a Narozen 4. července.

Během deváté dekády to byly filmy Basquiat či Anglický pacient a později třeba Hra o smrti, Hledá se Nemo a Letec. V posledních letech zaujal ve filmech Hvězdy nám nepřály, Grandhotel Budapešť či John Wick.

Willem Dafoe byl nominován na Oscara za Četu a za snímek Ve stínu upíra. Rovněž byl nominován na Zlatý glóbus.

Scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman je jednou z největších autorských osobností světového filmu. Dostal Oscara za scénář Věčný svit neposkvrněné mysli. Zaujal také scénáři k filmům V kůži Johna Malkoviche (nominace na Oscara), Slez ze stromu, Milujte svého zabijáka a Adaptace (nominace na Oscara).

Foto: Profimedia.cz

Charlie Kaufman

V roce 2008 debutoval jako režisér filmem podle vlastního scénáře Synekdocha, New York a v roce 2015 pokračoval snímkem Anomalisa.

Celý festival zahájí světová premiéra filmu Anthropoid. Dostaví se na ní herci Jamie Dornan, Toby Jones, Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Václav Neužil, Marcin Dorocinski a scenárista a režisér Sean Ellis.

Nový snímek Pedra Almodóvara Julieta, který bude uveden v rámci nesoutěžní sekce Horizonty, rovněž doprovodí herecká delegace. Budou to herečky Adriana Ugarteová a Emma Suárezová, jež natočila desítky filmů jako Krávy, Zrzavá veverka či Moskytiéra. Poslední z nich získal v Karlových Varech v roce 2010 Křišťálový globus pro nejlepší film.

Španělský herec Sergi López uvede společně s Emmou Suárezovou také snímek Nová kůže, který je zařazen do hlavní soutěže. Tam se střetne s německých kandidátem, filmem Prvotní štěstí režiséra Svena Taddickena. Uvede ho divadelní a filmový herec Ulrich Tukur.

Hlavní porota

V hlavní porotě festivalu zasednou Maurizio Braucci, italský spisovatel a scenárista, spoluautor filmu Gomora, Eve Gabereau, ředitelka distribuční firmy Soda Pictures, George Ovashvili, gruzínský režisér, Jay Van Hoy, americký producent, a domácí herečka Martha Issová.

Loni si pohostinnost festivalu užíval Richard Gere, před ním Mel Gibson či John Travolta.

Jejich příjezd vyvolal veliký zájem českých fanoušků. Nijak se jich nestranili. Naopak. Neváhali si s nimi na ulici krátce popovídat, zúčastnili se projekcí v kinech. (celá zpráva)

Foto: Milan Malíček, Právo

Mel Gibson se dokonce v pořadu Marka Ebena rozpovídal, jaké je to být v Hollywoodu za „potížistu”: „Mám pocit, že se v posledních letech stále za něco omlouvám.” (celá zpráva)

Foto: Milan Malíček, Právo

John Travolta se v neděli loučil s festivalem a svými fanoušky.

Mezi nejsrdečnější hvězdy patřil v posledních letech jistě John Travolta. Přivezl si s sebou děti. A místo VIP večírků se věnoval jim a zašel třeba do kuchyně hotelu, v němž bydlel, aby se zeptal kuchařů a kuchařek, jak se mají, a pochválil jim vynikající jídlo.

Od pátku do soboty

Filmový svátek oficiálně začne v Karlových Varech v pátek 1. července. Poběží až do soboty 9. července, kdy rozdají vítězům uměleckého zápolení ceny. Letos o ně bude usilovat hned několik českých zástupců.

Velmi očekávaný snímek představí v hlavní soutěži například Jan Hřebejk. V premiéře uvede film Učitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám