Hlavní obsah

Kim Ki-duk doporučuje: Lee Chang-dong je desetkrát lepší než já

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejslavnější korejský režisér Kim Ki-duk se v Karlových Varech vyznal z lásky k dílu svého krajana Lee Chang-donga. Všechny jeho filmy prý miluje, včetně Poezie, která se na festivalu promítala.

Foto: Petr Horník, Právo

Kim Ki-duk

Článek

„On je podle mého názoru světovým režisérem, který zaslouží nejvyšší obdiv. Myslím, že je desetkrát lepší než já, ale celosvětově bohužel není slavnější než já,” řekl režisér.

„Mám rád všechny jeho filmy, ale tenhle (Poezie) je nejlepší. V mých filmech můžete obdivovat různé tváře Koreje, ale v jeho filmech jsou ještě preciznější. My se dobře známe, chodíme spolu pravidelně na pivo a on mi říkal, že má nápad na film a co si o něm myslím. Já řekl, že je to výborné a on pak natočil film Poezie. Myslím, že je tak silný, že budete zvědaví na další filmy tohoto režiséra,” podotknul.

Snímek vypráví o paní Mi-ja, jež žije v malém městě. Je jí už víc než šedesát, ale vypadá mladistvě a ráda se dobře obléká. Její klobouky působí trochu excentricky, ale vypovídají o Mi-jině zálibě v kráse a poezii. Ráda by se naučila psát básně, proto se přihlásí do kurzu poezie v místním kulturním domě a stane se jeho zanícenou posluchačkou. Nebrání jí to v péči o ochrnutého starce a vydělávat si tak na živobytí. Chování dospívajícího vnuka, který s ní žije, Mi-ju netrápí, dokud nevyjde najevo, že je zapleten do případu sebevraždy své spolužačky. Mi-ja zjišťuje, že skutečnost není tak krásná, jakou by ji ráda viděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám