Hlavní obsah

Úvod festivalu proběhne v tropech

Právo, Rudolf Voleman

V tropických teplotách proběhne tentokrát začátek letošního jubilejního 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Vysoké teploty pohybující se ve stínu až kolem 35 stupni Celsia mohou být nejenom příjemné, ale mohou nadělat i spoustu nepříjemností. Pokud se ovšem festivalový divák na situaci dobře nepřipraví.

Foto: Rudolf Voleman

Sledování festivalových filmů není špatné proložit pobytem u vody, například na přírodním koupališti Rolava.

Článek

„Úvod festivalu nás čekají tropy, ale nemusíme mít vůbec obavy, že to bude trvat po celou jeho dobu, od úterý se totiž ochladí,“ uvedl Rudolf Kovařík, meteorolog ze Šindelové na Sokolovsku. Než se ale tak stane, je třeba se připravit na vedra. V sobotu ráno má být v Karlových Varech podle předpovědí jasno, odpoledne polojasno při teplotách mezi 32 a 35 stupni.

„Na asi deseti procent území Karlovarského kraje se přitom vyskytnou místní bouřky, ale spíše, než v Karlových Varech, se budou odehrávat na kopcích,“ upozornil Kovařík.

Hodně pijte

Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký radí všem festivalovým hostům, aby pořádně pili. Samozřejmě, že tím ale nemyslel alkoholické nápoje. Ty naopak mohou zdraví člověka ve vedrech podrazit.

„Nejlepší je obyčejná voda a pít, pít, pít a ještě jednou pít,“ upozorňoval Podracký. Ten navíc doporučil lidem, aby si nezapomněli vzít pokrývku hlavy a vyhýbali se přímému pobytu slunci.

Meteorolog Kovařík upozorňuje na specifika horkých letních dnů v centru velkých měst, tedy i Karlových Varů, kde se mohou na přímém slunci vyšplhat teploty až k 47 stupňům.

„Sám jsem se v pátek 3. července přesvědčil, že je centrum Karlových Varů zalité přízemním ozónem. Když není totiž údolí města větráno alespoň trochu silným větrem, zůstává tento plyn, který není vidět ani cítit, v ulicích. Pokud se člověk v tomto prostředí pohybuje více než hodinu či hodinu a půl, začne na něj působit tak, že se stává vláčným, odevzdaným a může dokonce přestat vnímat a ztratit vědomí. Citliví jsou zejména starší a vnímaví lidé nebo těhotné ženy,“ pokračoval Kovařík.

Jděte do kina

„Nejlepší je se ukrýt v nějakém klimatizovaném kině,“ konstatoval Podracký. „Ale pozor. Není pak dobré vyjít z takového kina na přímé sluníčko. Je třeba nejdříve pobýt nějaký čas někde ve stínu, například ve vestibulu hotelu Thermal, tedy v přechodovém prostoru, aby se tělo aklimatizovalo. Pokud by člověk přešel rychle z chladna do horka, mohl by si snadno přivodit virózy nebo problémy dýchacích cest,“ dodal mluvčí nemocnice.

Není ani od věci, aby návštěvníci střídali pobyt v centru města s odpočinkem někde na koupališti. Ideálním místem je v Karlových Varech kupříkladu přírodní koupaliště Rolava.

Důležité pro baťůžkáře jsou informace o teplotách v noci. „Budou se v úvodu víkendu pohybovat od 15 do 18 stupňů, možná by mohly dosáhnout až na 19 stupňů. Takhle vysoké noční teploty tady opravdu dlouho nebyly,“ uvedl meteorolog.

Tropy mají pokračovat i v neděli, kdy by se měly teploty pohybovat mezi 31 a 34 stupni. „Ovšem přeháňky v neděli odpoledne budou už na 30 až 45% území kraje a mohly by zasáhnout i Karlovy Vary,“ upozornil Kovařík.

Vedra potrvají

V pondělí bude opět dopoledne jasno, ale odpoledne bude narůstat kupovitá oblačnost a také deště budou ještě četnější. Teploty by měly klesnout na 26 až 30 stupňů.

„V noci pak mohou spadnout teploty až na deset stupňů,“ doplnil meteorolog. „Hlavní ochlazení přijde v úterý příští týden, kdy teploty spadnou na 21 až 24 stupně a v noci bude mezi 10 a 12 stupni,“ konstatoval Kovařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám