Hlavní obsah

Festival zahajuje, představí svou novou znělku

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška zahájí v pátek večer jeho jubilejní, 50. ročník. Předá Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii velké hvězdě a vynikajícímu herci Richardu Gereovi a představí novou festivalovou znělku, kterou natočil s loňským laureátem této ceny Melem Gibsonem režisér Martin Krejčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Bartoška, prezident festivalu, s hlavní jeho hvězdou Richardem Gerem.

Článek

Gere poté společně s režisérem Orenem Movermanem a herečkou Jenou Maloneovou uvede film Time Out of Mind, v němž ztvárnil hlavní roli a je zároveň jedním z jeho producentů.

Film je to pro elegantního představitele milionáře z Pretty Woman (ta se bude hrát v sobotu v letním kině) značně netypický – Gere hraje bezdomovce, který ztratil před deseti lety práci i rodinu, a pohybuje se v těch místech New Yorku, kam turista nezavítá: po špinavých ulicích, v azylových domech i útulcích.

Oslava pod širým nebem

Tam všude hledá místo ke spánku, který mu stejně jen zřídkakdy přinese odpočinek. Jediným záchytným bodem v jeho životě je dcera, s níž ztratil kontakt, a jediné, co by si – dosud marně – přál, je znovu vztah jakkoli navázat.

Úvodní večer bude letos pokračovat nejen ve Velkém sále Thermalu. „Chceme festivalové padesátiny oslavit a chceme na tu oslavu pozvat diváky, protože bez nich by festival neměl smysl. Už dost dlouho máme štěstí na dobré bijáky, ale máme zároveň štěstí na publikum – a tohle spojení je šťastné. Chceme, aby byli všichni na ulicích,“ řekl Bartoška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hvězda festivalu Richard Gere.

Před Thermalem například vyrostlo velké pódium, na kterém bude mít koncert kapela Lucie, Vladimír 518 představí svou laserovou féerii a na Mlýnské kolonádě se bude promítat v premiéře dokument Miroslava Janka Filmová lázeň o historii festivalu.

Nejbohatším zdrojem tohoto filmu byly Momenty filmového festivalu, které vznikaly v letech 1957–1968, tedy osm desetiminutových filmů, které vtipně a zasvěceně moderoval Miroslav Horníček.

 Řada premiér

„Momenty mě překvapily a rozjásaly, i když jejich kvalita je rok od roku sestupná. Jsou to improvizované scénky, ve kterých se nepospíchá a vystupují v nich významní hosté. Vše se odehrává ve veselém až nevážném duchu, tedy v tom smyslu, že se festival nebral tak vážně,“ zve na projekci Janek.

Filmový program letos nabídne v hlavní soutěži sedm světových a šest mezinárodních premiér. Českou kinematografii budou zastupovat dva snímky.

Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského jsou dramatem dvou bratrů a jejich rozdílného vyrovnávání se s bezútěšností a nedostatkem prostředků na maloměstě. Domácí péče debutujícího Slávka Horáka se zabývá konečností lidského života.

Suverénní hrou se žánry a zároveň výraznými politicko-morálními komentáři se představí tři z nejzajímavějších současných evropských režisérů. Dietrich Brüggemann uvede radikální antineonacistickou satirickou komedii Heil.

Hraný debut předního polského dokumentaristy a kameramana Marcina Koszaĺky Červený pavouk je mimořádně precizně vystavěným psychologickým thrillerem o mechanismech zrodu masového vraha a dánský dokumentarista Daniel Dencik představí svou hranou prvotinu, originální historický film Zlaté pobřeží.

Výjimečný zážitek slibuje Antonia, originální vhled do života uznávané básnířky Antonie Pozziové (1912–1938), který natočil ani ne třicetiletý Ferdinando Cito Filomarino.

Naši v sekcích

Česká tvorba je zastoupena i v dalších soutěžních sekcích. Česko-polský debut Cesta do Říma Tomasze Mielnika zahájí soutěž Na východ od Západu, v níž bude uvedeno i rodinné drama debutujícího Víta Zapletala Prach.

Do soutěže dokumentů byla přijata road movie Jana Foukala Amerika a časosběrný snímek Heleny Třeštíkové Mallory, který má nemálo společného s jejími filmy Marcela a René.

Ve Fóru nezávislých bude soutěžit debut Jana Těšitele nazvaný David.

Další programové tipy jsou součástí dnešní přílohy Práva Víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám