Hlavní obsah

Premiér Sobotka ve Varech: Mám rád historické filmy, Hřebejka i Svěráka

Novinky, Lucie Sieglová

Na karlovarský filmový festival v neděli dopoledne v doprovodu své ženy dorazil také premiér Bohuslav Sobotka. Ve Varech se chystá zhlédnout film o Lechu Wałęsovi, sejít se s filmaři a probrat otázky budoucnosti financování českého filmu. Novinkám prozradil své oblíbené tvůrce.

Foto: Milan Malíček

Předsedu vlády Bohuslava Sobotku do Karlových Varů doprovodila manželka.

Článek

Jaké filmy se chystáte na karlovarském festivalu zhlédnout?

My tady budeme jen krátce, to znamená z neděle do pondělí. Určitě se těším na film o Lechu Wałęsovi, kde bude Lech Wałęsa také osobně přítomen, člověk naděje. Myslím, že to bude docela zajímavá podívaná. A pak si zkusíme vybrat ještě dva tři filmy, máme již předvybrané.

Jaký další program vás ve Varech čeká?

Dále bych se rád sešel s filmaři, bude tady debata o budoucnosti fondu kinematografie. Já myslím, že je potřeba hledat možnosti, jak posílit financování českého filmu v příštích letech a rád bych tomu pomohl.

Co se filmových žánrů týče, jaký upřednostňujete?

To, co mám docela rád, tak jsou historické filmy, životopisné filmy a určitě také nová tvorba, nezávislá tvorba, tam, kde je recese. Myslím, že tady ve Varech člověk najde docela dobrou směs zajímavých filmů.

Kdybyste si měl vybrat jednoho člověka, se kterým byste rád pohovořil o filmu, ať už z českého, nebo zahraničního prostředí, kdo by to byl?

Herec, který je velmi dobrý, a režisér, který je současně také velmi dobrý, kteří se spojili v několika filmech, takže bych uvedl dva lidi: maďarský režisér István Szabó a jeho dvorní herec Klaus Maria Brandauer.

Máte oblíbeného českého režiséra?

Já myslím, že je jich celá řada, z těch, kteří ještě tvoří, určitě Hřebejk a Svěrák.

Poslední film, který jste zhlédl a doporučil byste jej?

Těch oblíbených filmů je hrozně moc, celá řada, nedá se uvést jen jeden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám