Hlavní obsah

Filmová nadace vyhlásila vítěze soutěže o nejlepší scénář. Vyhrál Jarchovský

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmová nadace v pondělí 7. července vyhlásila na karlovarském filmovém festivalu výsledky scenáristické soutěže za rok 2014. Ze 132 přihlášených projektů vybrala čtyři, mezi jejichž autory rozdělila 800 tisíc Kč. Celkovým vítězem, jenž byl oceněn částkou 300 tisíc Kč, se stal Petr Jarchovský za scénář s názvem Dezertér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jarchovský ukazuje vítězný šek.

Článek

Dalšími oceněnými, kteří si z rukou předsedy správní rady Filmové nadace Martina Chalupského, generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, místopředsedy představenstva a generálního ředitele Barrandov Studia a člena správní rady Filmové nadace Petra Tichého a předsedy výboru nadace Iva Mathého převzali vítězné šeky, jsou Petr Slavík za scénář s názvem Nechtěné prázdniny (250 tisíc Kč), Petr Václav za scénář s názvem Il Boemo (150 tisíc Kč) a Stanislav Horák za scénář s názvem Domácí péče (100 tisíc Kč).

„Jsem potěšen a mám radost, že jsem v takové konkurenci obstál. Scénář vznikal celý můj život, týká se historie mé vlastní rodiny, počínaje dědečkem. Nedá se však říct, že jde o autobiografii, spíš takovou přenesenou. Týká se to dospívání mé mámy a svým způsobem to předjímá, co diváci znají z Pelíšků, protože tam ten Kodet, to je můj děda,“ řekl Novinkám Jarchovský s tím, že scénář psal rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Jarchovský nyní patří k nejlepším českým scénáristům.

Hodnocení výboru nadace bylo anonymní. „Pro mě je to jednoznačně plus, protože ta látka promlouvá sama za sebe a nevstupují do toho kontexty, které v našem malém českém rybníku mohou někdy hrát roli,“ dodal Jarchovský.

„Změna pravidel a zejména zrušení dosud povinných opcí na autorská práva ve prospěch nadace přilákaly zkušenější tvůrce. Ze 127 žadatelů 75 napsalo, že se živí jako scenáristé, dramaturgové, režiséři nebo autoři. Kromě oceněných scénářů lze u řady dalších uvažovat o dramaturgických konzultacích, které by mohly vést k napsání velmi atraktivní předlohy,“ uvedl Chalupský.

Nadace, již tvoří Energetická skupina RWE, Česká televize a Barrandov Studio, v pondělí s předáním grantů zároveň vyhlásila soutěž pro rok 2015. Uzávěrka je 28. února 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám