Hlavní obsah

Půlnoc patří ve Varech vyzývavým panenkám

Novinky, Lenka Hloušková

Mají lascivní gesta, nic moc na sobě, výrazně nalíčené tváře, dokonalá těla a pohyby. Vypadají jako panenky. Pohybují se na festivalu kolem půlnoci. Sem tam souloží. A zcela okouzlily návštěvníky festivalu. Už víte? Špatně! Potlesk ve stoje sklízí v karlovarském divadle Cirk La Putyka s nejnovějším představením DOLLS.

Foto: Tomáš Třeštík

Záběry představení Dolls.

Článek

Panenky vás uhranou snad vším. Na jevišti se rozehrává obvyklý boj mezi muži a ženami. O to, kdo bude doma vládnout, kdy se bude pracovat, kdy objímat, plakat a společně se radovat, vychovávat děti…

A zda je možné vzepřít se zavedeným úzům a žít si jen tak pro sebe. Nebo si místo té živé, věčně vzdorující bytosti vedle sebe najít neživou figurínu? Třeba panenku: věčně roztouženou milenku nebo dítě, které zůstane sedět tam, kam ho dáte. A láska? Ta tady přichází jen tehdy, když vy máte momentálně potřebu…

Představení má i druhou rovinu, výlet do minulosti. Panenka jako symbol nevinnosti dětství se v různých rituálech lidské společnosti mění v dospělého člověka v různých fázích života. Stává se tvárnou hromadou hlíny, fackovacím panákem i jen různě smýkaným tělem z hadrů.

Projekce vám ovšem jednoznačnou odpověď - zda je větším chudákem ten, kdo ovládá, nebo ten, kdo ovládán je - nedá. O tom musíte přemýšlet sami.

V představení padne jen minimum slov. Barvy života do něj vkládá třeba směsice jazyků a zejména bravurní pohyby herců. Jimi se milují, nenávidí. Svazují na celý život, i tvrdě po rvačkách a hádkách rozcházejí.

Foto: Tomáš Třeštík

Záběry představení Dolls.

O tom, že sledujete skutečný život jedné komunity, vás během pětasedmdesátiminutové show přesvědčují rovněž kulisy vybydleného domu. Nechybí v něm naleštěný salón, obyčejná kuchyň v obyčejném bytě obyčejných lidí a temný sklep patřící těm „jiným“ - lidem s vlastním světem.

Bezútěšnost, ale také záblesky radosti podtrhuje v projekci promyšlená hra světel, různě důrazné hudby zmocňující se s různou intenzitou divákova těla.

A když pak akrobaté rozjedou své umění někde vysoko nad zemí, visí hlavami dolů nad jevištěm, metají přemety a v závratné výšce se za ruce a nohy chytají - jen vás napadne: chytni ji, chlape, je to žena tvého života!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Za úspěchem souboru stojí Rosťa Novák. Na snímku s jednou z panenek.

Profesionální soubor La Putyka se objevil na české umělecké scéně před pár lety. Předvádí dokonalou show stírající hranice mezi divadlem, tancem, sportem, hudbou a především akrobacií.

Ve Varech se soubor představí ještě ve čtvrtek 10. 7. - od 23:30. a v pátek 11. 7. - od 24:00.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám