Hlavní obsah

Sčítači hlasovacích lístků přejíždějí mezi sály na kole

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divácká cena Práva se blíží na karlovarském festivalu do samého závěru. Hlasování bude ukončeno v sobotu nad ránem. Na tom, aby se prestižní cena dostala k tvůrcům nejoblíbenějšího snímku, mají velkou zásluhu sčítači anketních lístků před dveřmi sálů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sčítání hlasů zabere po představení dlouhé minuty.

Článek

Jedna z prvních vět, kterou festivalový divák ve Varech slýchá před příchodem na projekci, je: „Dobrý den, nezapomeňte hlasovat.“ Vyslovují ji mladé dívky nebo hoši v tričkách s nápisem Právo Divácká cena v momentě, kdy vám vkládají do ruky anketní lístek.

Shodují se, že se jim posléze po ukončení promítání vracejí ne vždy v ideální formě: ve tvaru origami, zmuchlané, přehýbané nebo popsané.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kina jsou i letos zcela narvaná.

„Hodně lidí je také nemůže najít. Dostávají posléze nový. Ale to nevadí, hlavně že se zapojí,“ říká za sčítače Barbora Fukárková. Studentka gymnázia v Ostrově nad Ohří je ve Varech na brigádě. Letos už druhým rokem.

„Vstáváme kolem osmé hodiny a po snídani vyrážíme do práce,“ popisuje svůj obyčejný festivalový den. V centru festivalového dění je pak až do noci. „Třeba dnes končím až po půl jedné ráno,“ pokračuje.

Práce sčítačů lístků je podle ní dobře organizovaná. Jedni lístky rozdávají, druzí sbírají. Daný film mohou sledovat spolu s diváky, mají-li zájem. Nejtěžší na směně je přebíhat mezi jednotlivými projekcemi. Na to, aby se dostali z kina do kina, používají kola. „Přesouváme se takhle třeba mezi Thermalem a Puppem,“ prozrazuje Barbora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Delegace k filmu Ostře sledované vlaky přichází k hotelu Thermal. Mezi dívkami v uniformách stojí zleva Olga Menzelová, její manžel Jiří Menzel a Václav Neckář.

Rozdaných lístků se vrací podle odhadů sčítačů tak šedesát až sedmdesát procent. Letos se jich hodně vybralo třeba po projekci Ostře sledovaných vlaků. Loni bodoval třeba další český film, Revival.

Lístky se posléze pečlivě třídí podle obdržených známek. Výsledky se vkládají do připravené obálky a vše se odevzdává k další kontrole. Počet odevzdaných hlasů v Divácké ceně Práva se pro letošní rok blíží zatím k šedesáti tisícům. Loni přitom padl v počtu hlasující rekord – celkem bylo vybráno kolem 71 tisíc lístků.

A 49. ročník by to mohl překonat. Odehrány budou v pátek ještě desítky projekcí. A uzávěrka soutěže je v brzkých sobotních hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám