Hlavní obsah

RECENZE: Skvělá komedie Ať žije svoboda si bere na mušku politiku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Brilantní komedie italského režiséra Roberta Andòa Ať žije svoboda se dívá na vyhořelý svět italské politiky, která se jistě příliš neliší od české, s laskavým humorem, ale poměrně realisticky. Film si nenechal v pondělí v Thermalu ujít ani český exprezident Václav Klaus. A i on režisérovi po projeci zatleskal.

Foto: KVIFF

Tony Servillo

Článek

Režisér použil základní situaci dobře známou z dějin literatury i filmu - do cynického světa vtrhne upřímný „idiot”, který všechny šokuje a odhaluje jejich pokrytectví.

Je možná maličko, jak by napsal Zdeněk Svěrák, „momentálně vopožděnej”, ale v podstatě moudřejší než oni.

Ve středu dění stojí unavený vůdce levicové strany, který jen útrpně sleduje, jak mu klesá popularita v průzkumech. Nebojuje, už jen sčítá ztráty. Jednoho dne se zhroutí a odjede do Francie za starou přítelkyní.

Vedení strany stojí před vážným problémem - volby se blíží a leader nikde. Rozhodnou se pro šílený plán nahradit politika jeho velmi podobným bratrem,  excentrickým vzdělancem, který pobýval v blázinci.

Bratr, který bere antidepresiva, se neustále usmívá, vyjadřuje se v metaforách, cituje básníky a filozofy. Nepochybně není zcela normální, jenže stranu může zachránit jedině blázen.

Zatímco novináře šokuje upřímnými odpověďmi, obyčejné lidi s úsměvem objímá a nalévá unavené zemi sílu do žil. Jeho popularita raketově roste.

Nejgeniálnější tah, který režisér Andó udělal, bylo obsazení herce Toniho Servilla do obou rolí (politika i bratra). Prohlásil, že bez Servilla by film vůbec netočil, a když ho vidíte, musíte mu dát za pravdu.

Postavě bratra vdechl jemně bláznivý humor a současně obrovskou důstojnost, eleganci a jakýsi svérázný sex appeal, který se nevylučuje s potrhlostí. Vznešenými gesty i švihlou chůzí a tancem kole sebe šíří pozitivní vibrace. Nahradí snad smutného politika navždy?

Andò sklidil v pondělí v podvečer v Thermalu několikaminutový potlesk.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám