Hlavní obsah

Vojtěch Jasný převzal ve Varech Cenu prezidenta festivalu

Novinky, Stanislav Dvořák, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmaosmdesátiletý český režisér Vojtěch Jasný převzal v sobotu v karlovarském hotelu Thermal Cenu prezidenta festivalu z rukou Jiřího Bartošky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojtěch Jasný převzal cenu od Jiřího Bartošky.

Článek

Před předáním ceny byl promítnut dokument, kde Jasný shrnul svůj životní postoj - věřit v Boha, bojovat, nepodvádět.

V projevu k publiku si přitom nebral servítky: „Lidé se tady posr... Jen pijí pivo a nadávají. Musím tady ještě být a čekat na další statečnou generaci, která to změní.”

„Díky patří i inteligentním divákům, bez kterých bychom se mohli jít klouzat,” dodal.

Herečka Drahomíra Hofmanová před projekcí snímku k tomu uvedla: „Jsem ráda, že se Vojtíšek téhle chvíle dožil. Vždyť kvůli tomuhle filmu musel emigrovat.” Její kolega Pavel Pavloský ji doplnil: „Děkuji, že jsem se mohl mihnout v tomto veledíle. Byl to největší životní dar.”

 Peníze dali Romanovi

Následně po předání ceny se začal promítat Jasného slavný film Všichni dobří rodáci z roku 1968 po náročné digitální rekonstrukci, kterou zajistila soukromá nadace Martina Romana.

Moderátor akce Marek Eben mu za velkorysý dar poděkoval, ale drobet si také rýpl, když zmínil tradiční vazbu festivalu na skupinu ČEZ, jíž Roman dlouhodobě šéfoval. Nicméně seriózně dodal, že peníze nepocházejí z firmy ale přímo od Romanových a ti je „mohli dát také jinam”.

Roman poté upřesnil, že film s manželkou podpořil pro jeho nadčasovost a také proto, že má pocit, „že svobody v Evropě nepřibývá.”

Jiří Bartoška, prezident festivalu, pak několikaminutový potlesk ve stoje, který ukončil ceremoniál předání ceny, shrnul slovy: „Kam se hrabe Travolta.”

Staré filmy do kin

Loni nadace rekonstruovala Formanovo Hoří, má panenko. Snaží se také, aby se starší významná díla dostávala do kin a to v nejvyšší možné kvalitě.

Digitální rekonstrukce filmu Všichni dobří rodáci stála asi 1,2 miliónu korun. Jiné snímky mohou stát podle míry poškození až dva milióny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám