Hlavní obsah

Stavitel, který nejradši boural. Dokument o Davidu Kopeckém bude soutěžit na karlovarském festivalu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediným českým zástupcem v soutěžní sekci dokumentárních filmů bude v Karlových Varech velice intimní výpověď stroze pojmenovaná DK. Režisérka Bára Kopecká přibližuje osobnost svého manžela, architekta Davida Kopeckého, který razil radikálně experimentální styl architektury. Před čtyřmi lety zemřel ve věku 46 let.

Foto: www.kviff.com

David Kopecký v dokumentu DK.

Článek

David Kopecký byl duší snílek a umělec. „O Davidovi nelze říct nic, aby zároveň neplatil i opak,“ tvrdí režisérka Bára Kopecká, původním povoláním filmová střihačka. Její dokument je převážně koláží Kopeckého filmů, které vystavoval jako videoart, a vzpomínek přátel a spolupracovníků.

Nechci s Davidem účtovat, chci pátrat a nechci znát předem odpověď
Bára Kopecká

Výpověď je to silná, skoro až extrémní, kdy se divákovi odhalují temné vize, nespoutané ego, posedlost prací, neschopnost běžného života s nástrahami a složenkami. K tomu láska partnerky a potřeby dítěte...

„Chtěla jsem natočit film, který by byl jakýmsi pátráním po tom, kdo můj muž vlastně byl. Jeho dávné identity a tajemství možná zůstanou skryté, ale já jeho život vidím také jako téma úvahy o touze po ideálu, ze kterého odmítal slevit,“ popisuje Kopecká.

Foto: archiv B. Kopecké

Bára Kopecká

Její manžel byl maximalista a extrémista, který neuznával kompromisy. Neustále zkoumal hranice architektury a snažil se objevovat nové výrazové prostředky. Futuristická byla jeho představa architektury bez architektů.

Kopecký měl problémy s dodržováním termínů, nesnášel „zaplácaný“ prostor, takže všechny nežádoucí a rušivé předměty odstraňoval. Spolupracovníci jej líčí jako člověka, s nímž byla těžká spolupráce, zároveň však jeho síla dokázala nadchnout okolí.

„Jako partner byl obtížný, fascinující, báječný – a strašný. Nevyzpytatelný ve svých akcích, paličatě důsledný v realizaci i těch nejšílenějších nápadů. Zemřel poměrně náhle, stejně dramaticky, jako žil,“ vzpomíná Kopecká.

Tíha jeho osobnosti musela být někdy neúnosná, přesto film nezakrývá, s jakou oddaností mu byla jeho žena nablízku až do konce, kdy v roce 2009 zemřel na nádor na mozku.

Architektura budoucnost

David Kopecký se narodil v roce 1963 v Praze a začátkem devadesátých let absolvoval AVU v ateliéru architekta Emila Přikryla. Nějakou dobu působil v Londýně, kde se seznámil se slovenským architektem Jánem Studeným. Společně založili studio ksa.

Upozornili na sebe v roce 2000, kdy byl dokončen experimentální dům ve slovenské Stupavě. Ocelový skelet nesl fasádu ze skleněných tvárnic. Jednoduchý kvádr domu s transparentní fasádou byl uvnitř členěn systémem posuvných stěn. Majitel však fasádu několika cenami ověnčeného domu po pár letech demontoval a vytvořil tak ordinérní stavbu. Revoluční je také rodinný dům v Černošicích, který vypadá jako krystal stojící na jednom z hrotů.

Kopecký se Studeným připravili v roce 2002 pro česko-slovenský pavilón v Benátkách projekt Modularnext, jakýsi koncept bydlení budoucnosti. Autoři vytvořili systém postupně rostoucí struktury složené z jednotek bytů, které si mohou majitelé sami navrhnout zvenku i zevnitř.

Celovečerní dokument Báry Kopecké se vymyká běžné produkci. Vznikal v bolesti i smutku, o čemž se mohou přesvědčit sami návštěvníci karlovarské přehlídky. „Nechci s Davidem účtovat, chci pátrat a nechci znát předem odpověď,“ zdůrazňuje režisérka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám