Hlavní obsah

Oscarová herečka Helen Mirrenová: Hraní miluji, je to můj osud

• Aktualizováno
Novinky, Lenka Hloušková, Kateřina Farná

Oscarová herečka Helen Mirrenová v sobotu dopoledne odstartovala v karlovarském hotelu Thermal festivalovou šňůru tiskových konferencí. Před novináře přišla i se svým manželem, slavným americkým filmařem a také držitelem Oscara Taylorem Hackfordem. Právě na něj také svedla své čtvrthodinové zpoždění.

Helen Mirrenová se do Karlových Varů těšilaVideo: Karlovy Vary IFF

 
Článek

„Moc se omlouvám, že jsem přišla pozdě. Nenašla jsem make-up, zdržel mě manžel, a propadla jsem proto panice,“ vešla Mirrenová skromně do sálu a dívala se s úsměvem na manžela.

Čestně. Byl to jeden z nejtěžších filmů, co jsem dělala. Možná úplně nejtěžší. Cítila jsem zodpovědnost za ten příběh ze střední Evropy. Za Maďarsko. Za ten prostor ničený druhou světovou válkou a komunismem.
Mirrenová o filmu Za zavřenými dveřmi

Kéž by bylo u filmu více žen

První otázky směřovaly zejména k tomu, o čem slavná divadelní a filmová herečka mluvila během pátečního ceremoniálu. Poté, co převzala z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii, mluvila hlavně k ženám ve filmové branži.

Podle Mirrenové je jich málo, přála by si, aby se minimálně vyrovnaly s počtem mužů. "Včera jsem mluvila hlavně o režisérkách a scenáristkách. Těch je opravdu málo," vysvětlila. Také zmínila, že se doba mění a ženy začínají být více podporovány, a to včetně zvýšení počtu ženských rolích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helena Mirrenová a její muž Taylor Hackford na sobotní tiskové konferenci vychutnávali čaj.

Podle filmové Královny by přece neměl být problém psát pro ně dramatické úlohy. "Vždyť stačí napsat roli pro muže a změnit mužské jméno za ženské," dodala s tím, že další velké téma je role žen spíše v životě.

Stála i za kamerou

Herečka se také rozpovídala o tom, že nikdy úplně netoužila po tom stát se režisérkou, i když před pár lety natočila v Americe pro jednu z televizí krátký film. "Mám ráda proces natáčení, režírování je báječná práce. Ostatně rady bych dostávala přímo v ložnici," zavtipkovala směrem ke svému manželovi. "Hraní miluji, je to můj osud," pokračovala šestašedesátiletá držitelka Řádu Britského Impéria s titulem Dame Commander.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helen Mirrenová pózuje po pátečním ceremoniálu, během něhož dostala Křišťálový glóbus.

Zamyslela se také, proč je ve filmu tolik násilí:  "Je asi více přípustné než třeba nahota. Ale je to asi to, co publikum chce. A producenti jim to nabízejí. Asi se musíme zeptat, co temného je v každém v nás.“

Vybrala by si film

Na dotaz, co by si v případě nutnosti vybrala - zda film, či divadlo, reagovala: "Vždy říkám, že bych dělala v tu chvíli něco jiného. Třeba když ráno vstávám na natáčení, říkám, že bych raději pracovala večer. A obráceně. Miluji ale obě, ač je to vše velmi jiné. Lidé, prostředí..."

Kdybych si měla vybrat mezi filmem a divadlem, vzala bych film. Už kvůli tomu zázemí, přípravě. Ale bylo by to ale velmi těžké, velmi těžký výběr.

Po chvíli shrnula: "Kdybych si měla vybrat mezi filmem a divadlem, vzala bych film. Už kvůli tomu zázemí, přípravě. Ale bylo by to ale velmi těžké, velmi těžký výběr."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helen Mirrenová se podepisuje fanouškům.

Doplnila, že miluje takzvanou chemii filmu. "Někdy se ti lidé nesnášejí, ale jejich vystoupení vás přiková k sedadlu. Někdy zase lidé prožijí románek a? Nic. Proto miluji tvorbu filmu. Prostě potkáte člověka, kterého jste nikdy neviděl/a, a musí to fungovat."

Uvede premiéru

Mirrenová v neděli ve 14 hodin ve Velkém sálu hotelu Thermal osobně uvede film režiséra Istvána Szabóa Za zavřenými dveřmi.

„Čestně. Byl to jeden z nejtěžších filmů, co jsem dělala. Možná úplně nejtěžší. Cítila jsem zodpovědnost za ten příběh ze střední Evropy. Za Maďarsko. Za ten prostor ničený druhou světovou válkou a komunismem. Výhodou může být, že jsem neměla žádný make-up. Na přípravu jsem tak potřebovala jen pět minut,“ zhodnotila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám