Hlavní obsah

Hotel odmítl ubytovat kontrolory s tím, že je o festivalu rezervován pro rodinu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní vysvětlení si vyslechli těsně před festivalem kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) v jednom z karlovarských hotelů. Když se v něm chtěli ubytovat, odmítli je s tím, že hotel je rezervován pro rodinné příslušníky. Za diskriminaci teď hrozí provozovateli hotelu ve správním řízení pokuta až ve výši několika desítek tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly se budou soustředit i na jídlo. Ilustrační foto

Článek

„Naše inspektory nechtěli v jednom z karlovarských hotelů ubytovat,“ uvedl ředitel plzeňské pobočky ČOI Milan Javorský.

„Vysvětlení bylo opravdu kuriózní. Na recepci se naši zaměstnanci dozvěděli, že hotel je rezervovaný celý pouze pro rodinné příslušníky,“ uvedl Javorský, podle kterého inspektoři provedli před festivalem celkem šedesát kontrol.

„Zaměřovali jsme se především na dodržování zákona na ochranu spotřebitele, kontrolovali, zdali nedochází k diskriminaci při ubytování, a také jsme provedli kontroly poctivosti prodeje,“ prozradil Javorský, podle kterého inspektoři zjistili  patnáct porušení předpisů.

„Na místě jsme udělili celkem deset pokut ve výši jeden až pět tisíc korun. V ostatních případech budeme porušení zákona řešit ve správním řízení, kde hrozí pokuty řádově ve výši desítek tisíc korun,“ dodal ředitel kontrolorů.

Nejde o rekord

Podle Javorského počet zjištění nebyl v předfestivalovém období příliš vysoký. „Patnáct případů ze šedesáti kontrol není moc, protože se většinou pohybujeme na 25 a více procentech zjištění,“ vysvětloval Javorský.

„Nejzávažnější případy jsme zaznamenaly v oceňování zboží, kdy zákazníci nedostávají informace o ceně. V případě účtování jsme na pochybení nenarazili, pouze ve třech případech dostali inspektoři menší míru u vodky, džusu a becherovky,“ dodal ředitel, podle kterého se na kontrolách podílí denně celkem čtyři až šest inspektorů. „Kontroly budou pokračovat a probíhat i během festivalu,“ dodal Javorský.

Reklama

Výběr článků

Načítám