Hlavní obsah

Nadace RWE & Barrandov studio udělila ceny a uzavřela smlouvu s ČT

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Jan Němec převzal v pátek v rámci karlovarského festivalu nejvyšší příspěvek – 150 tisíc korun – letošního prvního kola scenáristické soutěže Nadace RWE & Barrandov studio za scénář Absinth.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Němec ho napsal na základě surrealistického románu spisovatele Ladislava Klímy nazvaného Utrpení knížete Sternenhocha. Ústředním námětem díla je vášeň a konflikt, které k sobě poutají muže a ženu.

„Zaznamenali jsme vyšší profesionalitu scenáristického zpracování i širší nabídku textů, což svědčí o silné pozici, kterou má nadace mezi tvůrci,“ komentoval toto kolo předseda správní rady Nadace Martin Chalupský.

„Tentokrát jsme vybírali z jednašedesáti žádostí od devětapadesáti žadatelů. Posuzovali jsme dvacet sedm scénářů a třicet čtyři námětů či filmových povídek,“ dodal ještě Chalupský.

Další finanční příspěvky dostali Pavel Gotthard za scénář Džungle (60 tisíc Kč), Tereza Pařízková za scénář Ve společnosti mého otce (50 tisíc Kč), Vojtěch Mašek za Píseň o rekonstrukci (50 tisíc Kč), Jan Pelc za námět …A to mi nemůžete udělat (50 tisíc Kč) a Vladimír Fanta za scénář Postel, kostel, kytara.

Až na Pelcův příspěvek, který se odehrává v době Slovenského národního povstání, jsou oceněné scénáře situovány do současnosti.

V další části včerejšího slavnostního aktu podepsali zástupci České televize s energetickou společností RWE, barrandovským studiem a jejich filmovou nadací rámcovou dohodu o podpoře českého filmu.

Koordinovat aktivity budou již od roku 2013, dohoda jim pak umožní společně realizovat koprodukční filmové projekty a marketingové aktivity, podporovat studentskou tvorbu a využívat nadací oceněné filmové scénáře.

Jak sdělil generální ředitel České televize Petr Dvořák, první společné projekty očekávají už v následujícím roce, přičemž dohoda umožňuje realizovat jak koprodukce, tak samostatné využití scénářů oběma partnery.

Reklama

Výběr článků

Načítám