Hlavní obsah

Karlovarský festival čeká počasí jako na Medarda

Právo, Rudolf Voleman
KARLOVY VARY

Počasí jako na Medarda čeká podle předpovědí meteorologů na návštěvníky letošního 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.„Letošní karlovarský festival bude pod taktovkou Medarda,“ uvedl klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do Varů jedině s deštníkem

Článek

„Doporučil bych baťůžkářům, aby se hlavně na první festivalový víkend dobře oblékli. Vždyť v pátek ráno jsem na Šindelové v pěti centimetrech nad zemí naměřil pouze 0,6°C,“ uvedl Kovařík, podle kterého lze ve Stanovém městečku v karlovarské městské čtvrti Tuhnice o víkendu očekávat k ránu teploty mezi 4 a 8°C.

„Počasí bude navíc proměnlivé,“ pokračoval Kovařík. „V sobotu dopoledne lze očekávat oblačno až polojasno, ale odpoledne se začne počasí kazit a přidají se i přeháňky. Večer a v noci mohou přerůst dokonce v souvislý déšť,“ uvedl. Podle něj se odpoledne budou teploty pohybovat mezi 13 a 17°C.

Ještě v průměru o jeden stupeň méně má být v neděli. Přes den bude počasí proměnlivé, ale odpoledne by se měla oblačnost protrhávat. Pohodě nepřidá ani poměrně silný severozápadní vítr o rychlosti 3 až 7 metrů za vteřinu.

Tropy nepřijdou

Po víkendu se má počasí o něco zlepšit, ale na tropické dny z minulého ročníku prý mohou návštěvníci Karlových Varů zapomenout.

"Určitě se nedostaneme ani jeden den přes třicet stupňů,“ uvedl Kovařík a pokračoval: „Od pondělí do středy se počasí bude vylepšovat až k teplotám 23 až 27°C. Přeháňky budou s postupujícím začátkem týdne spíše výjimečné, ale už ve čtvrtek se to zase zlomí a mohou přijít s oblačností i nějaké bouřky. Na konci festivalu očekáváme opět proměnlivé počasí s teplotami mezi 17 a 21°C."

Lze tedy očekávat, že letošní festival bude spíše studený. "Karlovarsko je bohužel nejblíže z naší republiky oceánu, odkud sem proměnlivé počasí přichází,“ uzavřel meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám