Hlavní obsah

Historicky první animovaný film v karlovarské soutěži je o depresi

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její rodina se nemůže shodnout, zda je dobrý krok to tajemství zveřejnit. Ale ona se ho odhalit nebojí. Původem lotyšská režisérka žijící v New Yorku Signe Baumaneová (49) natočila animovaný autobiografický film o depresi, kterou ona i někteří její příbuzní trpí. Snímek budete moci jako úplně první diváci zhlédnout na karlovarském festivalu.

Foto: KVIFF

Z filmu Signe Baumaneové Šutry v kapsách...

Článek

„Když jsem byla v pubertě, myslela jsem si, že depresivní stavy mám jenom já sama. Holky mého věku byly krásky a kluci frajeři. Všichni dospělí kolem vypadali silní, odolní proti každé bolesti. Jenže potom jsem si začala všímat psychických kolapsů v naší rodině,“ říká Baumaneová o tom, jak pomalu objevovala, že je zatížena dědičnou formou deprese.

Právě o ní je režisérčin nový animovaný film Šutry v kapsách, ve kterém Baumaneová shrnula příběhy své babičky, tety a sestřenic, které návaly deprese neunesly, a hledá v nich na plátně klíč, jak ty své ustát.

„Ale nebojte, já sama Šutry v kapsách nazývám veselý film o depresi,“ říká.

„Na začátku byl listopadový den roku 2010, kdy jsem pocítila jeden ze svých pravidelných stavů úzkosti. Zmocnily se mě obsesivní myšlenky na sebevraždu. Vzala jsem si papír a rozhodla se zapisovat si všemožné způsoby, jak se (ne)hodlám zabít. Moje fantazie pracovala naplno. Pak jsem se podívala na poznámky před sebou a tyhle mé myšlenky mi na papíře najednou přišly absurdní, zábavné a neškodné. Napadlo mě, jestli by stejné nepřipadaly i ostatním, když je vyřknu hodně nahlas – a začala se rodit zápletka filmu,“ dodává režisérka.

Do svého snímku o rodinné chorobě, který na plátně vlastním hlasem odvypráví, pak zapojila i turbulentní historii rodného Lotyšska, z čehož vznikl pozoruhodný mix velkých a malých dějin.

Inspirovala se americkou školou animace i Švankmajerem

Signe Baumaneová je už zavedenou režisérkou krátkých filmů. Ty se promítaly na desítkách festivalů a odnesly si řadu cen. Její technika zaujímá poroty i diváky po celém světě možná také díky tomu, že se inspiruje americkou animací, založenou na vtipu, rytmu a gagu (spolupracovala hlavně s proslulým Billem Plymptonem), ale nezapomíná ani na své evropské kořeny.

„Velký vliv na mě měl Jan Švankmajer, jeho surrealistický přístup k animaci mi otevřel úplně nové možnosti,“ říká Baumaneová.

Foto: KVIFF

Z filmu Signe Baumaneové Šutry v kapsách...

Její první celovečerní snímek nicméně nevznikal lehce. Během tříletého vývoje měla potíže s rozpočtem a nakonec si musela pomoci i úspěšnou crowdfundigovou kampaní, kdy 800 dárců přispělo klíčovými 50 tisíci dolary na dokončení filmu.

Karlovarská světová premiéra Šutrů v kapsách se neodvratně blíží a rodina Baumaneové je nervóznější a nervóznější. „Generace mých rodičů byla proti zveřejnění našeho příběhu, ale moji bratranci a sestřenice se postavili na mou stranu. Vždyť sami kvůli depresi přišli o sourozence,“ uzavírá režisérka.

MFF Karlovy Vary letos proběhne od 4. do 12. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám