Hlavní obsah

Argentinští sourozenci doma porazili Hollywood, teď míří do Varů

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komediální žánr bude zastupovat v hlavní soutěži na karlovarském festivalu také v Argentině mimořádně úspěšný snímek Bratr a sestra. Na západě Čech bude mít mezinárodní premiéru.

Článek

V Argentině jsou místní kina zaplevelena hollywoodskými produkty ještě více, než je tomu u nás. O to překvapivější může být tamní úspěch domácího snímku Bratr a sestra (Dos hermanos), pod kterým je podepsán festivalovými cenami ověnčený filmař Daniel Burman (mimo jiné Stříbrný medvěd na Berlinale).

Jen za první čtyři dny si v sálech po celé zemi snímek vydělal přes půl miliónu dolarů a splatil víc jak čtvrtinu svého rozpočtu. Dá se předpokládat, že podobně zaujme i v sálech karlovarských. Je to totiž divácky vděčné dílo.

Film se točí, jak název napovídá, kolem dvou starších sourozenců. Burman tak opět otevírá svou tradiční tematiku testování pevnosti rodinných vazeb. Marco je citlivý, věcný, dobře vychází s lidmi. Sice se snadno nechá zatlačit do nepříjemné situace, ale dokáže se jí přizpůsobit, nenásilně být. Jak dramatická stavba velí, Susanna, jeho sestra, je opakem. Tak trochu ženská podoba šíbra, hlučná, hádavá, nekompromisní, do sebe zahleděná, trochu povrchní. A tihle dva na sebe narážejí jak kulečníkové koule.

Nepodmíněná láska dvou odlišných bytostí

Právě z kontrastu nepodmíněné sourozenecké lásky a zároveň z odlišnosti obou postav se dere dynamika, kterou film na začátku nabere a už neztratí. Humor, smutek, to vše se tu proplétá v jednotě stylu. Vyprávění neztrácí nadhled ani jistou grácii.

Vše podporují rovněž výkony zkušené herecké dvojice Antonia Gasally a Graciely Borgesové, kteří dokázali do postav dostat i tušení blízkého konce. Oba představitelé jsou v rámci argentinské kinematografie bráni za legendy. A do pomyslné síně slávy tam vstoupil i snímek Bratr a sestra.

Bratr a sestra

Bratr a sestra Argentina, Uruguay, Španělsko 2010, 105 min.

Bratr a sestra Argentina, Uruguay, Španělsko 2010, 105 min. Režie: Daniel Burman,

hrají: Antonio Gasalla, Graciela Borgesová aj.

Reklama

Související články

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček...

Výběr článků

Načítám