Hlavní obsah

Dny kritiků Variety uvedou ve Varech Muže v říji režiséra Roberta Sedláčka

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třináctým rokem se v programu karlovarského filmového festivalu objevuje sekce nazvaná Dny kritiků Variety. S podtitulem Evropa nyní! uvede během dvou dnů (4.–5. července) své filmy desítka mladých evropských režisérů. Českou republiku bude reprezentovat Robert Sedláček s hořkou komedií Muži v říji.

Článek

„Výběr filmů je v letošním roce skutečně vzrušující,“ tvrdí filmová kritička Alissa Simonová z renomovaného časopisu Variety.

„Máme tu nápadité filmy, které v okruhu mezinárodních filmových festivalů získaly hned několik ocenění. Téměř všechny uváděné filmy jsou debuty nebo druhé filmy mladých režisérů. Ve všech je cítit něco objevného a neotřelého. Je v nich patrný prvek humoru, i když mezi deseti vybranými filmy najdeme jen dvě vysloveně žánrové komedie,“ dodala.

Mezi nimi romantická komedie švýcarského režiséra Michy Lewinského Oddáš nás? (Die Standesbeamtin) nebo film Ježek (Le hérisson) – což je debut francouzské režisérky Mony Achacheové, který upoutal pozornost na festivalech v egyptské Káhiře a španělském Valladolidu a stal se velkým hitem francouzských kin: „Je to zneklidňující parabola o tom, jak důležitá je nekonvenčnost.“

Tituly z východní Evropy jsou, jak uvádějí pořadatelé, typické jiným, temnějším druhem humoru. Posoudit to budou moci diváci filmů Rub (Rewers) od polského režiséra Boryse Lankosze a ceněného snímku Čestná medaile (Medalia de onoare) od rumunského režiséra Calina Netzera, v němž jsou přítomny sžíravý humor a ironie.

Reklama

Související články

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček...

Výběr článků

Načítám