Hlavní obsah

Když filmové tváře sledují festivalové návštěvníky z plakátů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum festivalového dění v Karlových Varech obsadily samé známé tváře. Ve většině případů jde však jen o osobnosti kinematografie, které na návštěvníky zhlíží z plakátů a billboardů. Hotel Thermal a jeho okolí totiž zdobí jako každoročně stovky plakátů.

Článek

Asi největší hvězdy koukají přímo na červený koberec před hlavní vchod do hotelu Thermal a jeho Velkého sálu. Na obřím poutači na Talentovného pana Ripleyho tu totiž visí Matt Damon s Judem Lawem. Poslední jmenovaný měl dokonce tu čest připravený rudý běhoun prošlápnout, když dorazil na promítání jmenovaného snímku, aby převzal cenu z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. [ celá zpráva ]

Z plakátů koukají na návštěvníky i další zahraniční a tuzemská zvučná jména, například Colin Firth či Julianne Mooreová (upoutávka na film A Single Man), Jana Plodková (Protektor) či Kryštof Hádek (3 sezóny v pekle). Nechybí samozřejmě desítky dalších tváří více či méně známých.

Festivalová produkce „ošperkovala“ Thermal zhruba pětistovkou plakátů. Dalších šest desítek velkoformátových poutačů lemuje kolonádu a říčku Teplá.

Nechybí ani výstava uměleckých plakátů

Zatímco jsou v současné době ústředním motivem filmových poutačů obličeje hlavních postav, čímž také mnohdy ztrácejí na působivosti, v minulosti byla propagace snímků zaměřena výtvarněji.

Klasickou plakátovou kulturu představuje jejich tematická výstava v prvním patře hotelu Thermal, kterou mají na starosti pořadatelé z filmové galanterie Terryho ponožky (sídlí ve foyer kina Světozor ve Vodičkově ulici v Praze). Letošní kolekce je zaměřena na nejlepší plakáty československých filmů z let 1959 až 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám