Hlavní obsah

Šára vystavuje fotografické akty

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Průřez posledních patnácti let své tvorby představuje v rámci doprovodných akcí karlovarského filmového festivalu fotograf Milan Šára v galerii Na Ochozu ve Vřídelní kolonádě v Karlových Varech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V galerii Na Ochozu v Karlových Varech vystavuje v rámci doprovodných akcí fotografie aktů své manželky Ivany Milan Šára.

Článek

„Představuji zde řadu fotografií pořízených v ne zcela typickém prostředí. Některé jsem totiž pořídil například pod vodou nebo na poušti,“ uvedl Šára při vernisáži.

„Celkem expozice nabízí asi dvacet velkoformátových černobílých fotografií,“ upřesnila galeristka Štěpánka Bergerová.

Šára představuje ve Varech výhradně fotografie ženského aktu, přičemž jediným modelem je mu jeho manželka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Fotograf Milan Šára s manželkou Ivanou a dvěma dětmi a také s galeristkou Štěpánkou Bergerovou (vlevo).

„Díky svým obchodním aktivitám získal určitou svobodu k volnému focení. Jeho hlavním námět byly a stále jsou ženy. Věnuje se hlavně černobílé fotografii ženského aktu nevyhýbá se ani černobílému zátiší. V posledních deseti letech pracuje téměř výhradně s jedinou modelkou, svou ženou Ivanou. Obdivuje práci fotografa Richarda Avedona. Snaží se však hledat vlastní cestu a fotografický styl,“ konstatovala Bergerová. 

Fotograf celebrit 

Fotografování se Šára věnuje v podstatě již od svých osmi let, kdy ho zajímala spíš technologie. Profesionálem se stal ve třiceti. V osmdesátých až devadesátých letech byl nejproduktivnější komerční fotograf v tehdejším Československu.

Pracoval hlavně pro společnosti zahraničního obchodu. Jeho zdobila výklady prodejen, objevovala se v katalozích a časopisech, sloužila k prezentaci československých výrobků v zahraničí. Bylo vydáno více než 1000 titulů kalendářů s jeho fotografiemi.

Mimo to se prezentoval i v zahraničí jako například ve francouzském módní časopise Vogue. Z fotomodelek pracoval s kráskami, jako byla Ivana Trumpová, Milada Karasová, Kateřina Kornová, Kateřina Brožová, Jitka Kraferová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám