Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Václav Bělohradský o názorech, memech a násilí

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 16. června 2022

Článek

● Esej filosofa Václava Bělohradského o vlivu memů na globalizovaný svět; v čem dává současnost za pravdu teorii biologa Richarda Dawkinse o „sobeckých replikátorech“, proč se memům coby vzpouře proti komplexnosti světa daří v realitě sociální nerovnosti a proč „progresivisté neumějí memovat“?

● Rozhovor s polským novinářem a někdejším disidentem Adamem Michnikem, hostem nedávného veletrhu Svět knihy; jak Michnik hodnotí postkomunistickou transformaci v Polsku, čím polská vládnoucí strana PiS oslovuje nižší sociální vrstvy a kam se poděli polští liberálové?

Foto: Profimedia.cz

Adam Michnik

● Recenzi sociologa Pavla Pospěcha na román Kima Stanleyho Robinsona The Ministry for the Future (Ministerstvo budoucnosti); proč je pro nás možná snazší představit si naši civilizaci zničenou klimatickou změnou než to, že klimatickou změnu dokážeme zastavit?

● Sloupek Štefana Švece o dnešní mládeži trávící život na YouTubu, Instagramu či TikToku; v čem je zírání do displeje obohacující a proč může jít vlastně o přirozenou generační obměnu informačních kanálů?

● Pozvánku na diskusní večer Rozkvět nebo rozklad? věnovaný bilanci postkomunistické transformace, za účasti Kristen Ghodsee a Mitchella A. Orensteina, autorů knihy Taking Stock of Shock: Social Consequences of the 1989 Revolutions.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám