Hlavní obsah

Výběr Salonu: Svevo, Horák a Brouk

Právo, SALON

Noční čtenář Freuda, něco skutečného života a hrůza ze sebepoznání...

Článek

Italo Svevo

Italo Svevo Krátká sentimentální cesta a jiné povídky

Italo Svevo Krátká sentimentální cesta a jiné povídky Přeložila Alice Flemrová.

Paseka

Foto: archív nakladatelství Paseka

obálka Italo Svevo: Krátká sentimentální cesta a jiné povídky

Vypočítáváme-li spisovatele, kteří na přelomu 19. a 20. století zásadně ovlivnili národní literatury (a zároveň literaturu světovou), tak k Joy -ceovi, Proustovi, Musilovi, Woolfové nesmíme zapomenout připojit jméno Italo Sveva (1861 až 1928). Ve dne bankovního úředníka Arona Hectora Schmitze, v noci čtenáře Freuda, náruživého kuřáka a spisovatele, Itala z poloviny židovského původu, ovlivněného mnohonárodnostním městem Terst. Paseka nyní vydává výbor Svevových jedenácti povídek s podivnými, nehrdinskými hrdiny, nerozhodnými ve svém životě; jejich neschopnost konat je obrazem celkové společenské krize. Některé z textů jsou téměř jistě zárodky plánovaného, ale nenapsaného čtvrtého románu.

Ondřej Horák

Ondřej Horák Dvořiště

Druhé město

Foto: archív nakladatelství Druhé město

obálka Ondřej Horák: Dvořiště

A pořád měli dost energie, pořád se něco muselo dít, pořád se musel vytvářet jakejsi cvrkot, byl v nich neklid a nebyli eště pohodlný ani rezervovaný. Eště chtěli urvat kus toho „skutečnýho života“, žít si. Jinak literární publicista Ondřej Horák (1976) bez skrupulí píše o generaci, pro niž už manželství či trvalý vztah není jediným možným řešením. Dokonce žádným řešením není. Užij dne, nebo umři! Ale je to, jako když skáčete po kluzkých kamenech, už byste se chtěli možná i namočit, ale když se to stane, naštve vás to. Sebevědomí drsňáci a zranitelní romantici. Adam s kamarády jsou přesně takoví. Chlast, sex a kecy. Akorát ta koncovka, ta koncovka… A protože je autor absolventem hotelové školy, součástí textu jsou jakési předscény, referenční body, z hospod a restaurací. Přičemž menu je plné lexikálních specialit.

Bohuslav Brouk

Bohuslav Brouk Soukromé tisky

Ivan a Vladimír Broukovi

Foto: archív Ivan a Vladimír Broukovi

obálka Bohuslav Brouk: Soukromé tisky

Estetik, filosof, biolog, sociolog a mnoho dalšího Bohuslav Brouk (1912–1978), surrealista, propagátor psychoanalýzy a „životního slohu“, muž z dobré rodiny (jeho otec byl spolumajitelem řetězce Brouk & Babka). Muž, který byl ve znalosti vývoje svých oborů vždy o několik let napřed. Jako publicista či spisovatel byl břitký, skeptický, ironický, ale pravdivý. Po roce 1948 emigroval, putoval světem a nakonec zakotvil v Londýně. Ke stému výročí autorova narození a 35. výročí úmrtí připravil Viktor A. Debnár dvanáct jeho textů z let 1931–1960, jež vyšly v prvním vydání jako soukromé tisky, většinou v podobě novoročních přání. Tento výběr dokazuje obrovský rozsah Broukových témat a jeho erudici. To, co tak mnohé lidi žene z práce do práce, je hrůza před sebepoznáním (Strach z oddechu: Úvaha o negativním smyslu lidské aktivity; 1939).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám