Hlavní obsah

Výběr Salonu: Prokop Tomek, Jáchym Topol

Novinky, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč ministr vnitra Rudolf Barák šest let seděl, se dočtete v knize Prokopa Tomka. Jáchym Topol vydal možná svou nejlepší prózu pod názvem Chladnou zemí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Prokop Tomek:

Prokop Tomek: Život a doba ministra Rudolfa Baráka

Vyšehrad

Rudolf Barák se stal ve svých 38 letech ministrem vnitra (24. 3. 1953), odvolán z funkce byl v roce 1961, zatčen 30. 1. 1962, obviněn ze sabotáže a rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a odsouzen k trestu odnětí svobody na 15 let. V květnu 1968 mu byl přerušen výkon trestu a trestní stíhání zastaveno v květnu 1974. Byl to hochštapler, který v zájmu svých kariéristických cílů obelhával stranu a státní orgány, pomlouval soudruhy, rozséval ve veřejnosti nedůvěru k ÚV KSČ a vládě, nebo naopak politik jiného střihu než klasická nomenklatura, jehož se obával Antonín Novotný a jeho okolí? Kniha o ministrovi vnitra je samozřejmě i knihou o bezpečnostním aparátu té doby. A zde není žádný prostor pro iluze. (šof)

Jáchym Topol:

Jáchym Topol: Chladnou zemí

Torst

Jako mantra opakuje se v řečech i psaní o JT temný, komplikovaný román Sestra, ale jeho obliba i respekt k němu, můžeme se odvážit odhadovat, jsou založeny především na pocitech, které vyvolává, spíše než na síle příběhu. V dalších textech Topol zvolnil a píše přehlednější prózy. Z téhle už je patrná reportérská zkušenost a zralejší sebereflexe, ale také vypravěčská schopnost připomínající dokonce jednoho ze současných mistrů, Jiřího Kratochvila. Bezejmenný terezínský pasáček koz nejprve spoluzachraňuje to neblahé vojenskovězeňské město a pak se nechá najmout do Běloruska jako expert na záchranu památky tamějších obětí a vybudování expozic jako turistických lákadel. Realita s fikcí do sebe zapadá, prostřednictvím fantastiky dává Topol nahlédnout rozměr poškození střední a východnější Evropy. ...ten kulturní rozdíl mezi náma, ten vytvořily desítky let teroru, útlaku a ponížení, to je jasný. Proto jste jiný! A ještě dlouho budete, říká švédská Židovka Sára, jejíhož otce zachránil ze Slovenska Červený kříž, takže vyrůstal normálně, v životě viděl nácky a bolševiky jen v kině. Jistěže naděje umírá poslední. (zp)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám