Hlavní obsah

Štěpán Kučera: Ti druzí

Právo, Štěpán Kučera, SALON

„Chudí trpí pocitem ztráty hlasu,“ řekl v létě v rozhovoru pro Salon sociolog Daniel Prokop. „Myslím, že to byl i jeden z důvodů polarizace společnosti, která došla naplnění v prezidentském souboji Zemana a Schwarzenberga.“ Zemanovým vítězstvím tedy mohla sociálně slabší část obyvatelstva získat pocit, že její hlas je konečně slyšet i v nejvyšších patrech, a naději, že se povede rozvinout potřebný celospolečenský dialog. Současný prezident ale místo snahy o vedení takového dialogu prohlubuje existující příkopy, jako by se jimi chtěl prokopat až někam do Číny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Bohaté“ a „chudé“ nedávno zkusil onálepkovat a znepřátelit Zemanův přívrženec senátor Veleba. Povaleči z pražských kaváren, když se zrovna nepovalují, prý stojí ve sporu o prezidenta proti „obyčejným lidem na venkově, v malých a středních městech“.

Že se tudy a takhle jednoduše příkop vést nedá, ukázaly demonstrace 17. listopadu, kdy nejenže se do Prahy sjeli lidé z celé země, ale protesty proti prezidentovi probíhaly i v dalších městech. Nešablonovitá spojení se ten den ostatně nevyhnula ani setkání Zemanových zastánců, při němž Veleba zaujatě líčil, do jakých otvorů si členky Pussy Riot vsouvaly monstranci v pravoslavném chrámu, zatímco pod pódiem mu naslouchala skupina rozevlátých anarchistů, kteří měli k Velebově „dělnému lidu“ daleko.

Ještě výmluvnější než zážitky z demonstrací jsou sociologická data. Z nich plyne, že Velebovy nálepky o skutečném životě české společnosti mnoho nevypovídají. Podle šetření, provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM) letos v březnu, měli dělníci k současnému prezidentovi vztah tak půl napůl; u manuálních pracovníků v zemědělství to platilo přímo na desetinu procenta – 42,9 % z nich Zemanovi spíše důvěřovalo, 42,9 % mu spíše nedůvěřovalo. V listopadu proběhlo další šetření, z nějž CVVM zveřejnilo pouze základní trend, tedy výrazný pokles důvěry v prezidenta (proti předchozímu měsíci o 21 %). Podle Daniela Prokopa ale vzhledem k vzrůstající konfliktnosti Zemana i jeho odpůrců lze čekat větší rozdělení společnosti. Příkopy se prohlubují a ti druzí jsou přes ně slyšet čím dál míň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Štěpán Kučera

V tiskové zprávě k aktuálnímu průzkumu CVVM se píše, že „prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci“. Tytéž skupiny ho podporovaly i v březnu. Je důležité, aby se odpor k Zemanovi nezměnil v pohrdání těmito jeho voliči, protože „prezident buran“ neznamená „prezident buranů“. A nejlepší protest proti němu je naslouchání skutečnému hlasu těch druhých, aby netrpěli pocitem, že jejich jediný zastánce sídlí na Hradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Štěpán Kučera: Rysí štěstí

Říká se tomu nastolování agendy – masová média nám nediktují, co si máme myslet, ale o čem máme přemýšlet; neboli nepřesvědčí nás dejme tomu, že kníže je lepší...

Štěpán Kučera: Hlas Brada Pitta

„Jsem opravdu zvědavý, kdo teď bude mluvit Brada Pitta a Keanu Reevese,“ řekl nedávno novinám Michal Dlouhý, dvorní dabér těchto hollywoodských hvězd,...

Štěpán Kučera: Bláznivý nápad

Před volbami politici slibují leccos. Před těmi nadcházejícími komunálními mluví někteří pražští kandidáti například o veřejné dopravě zdarma, což zní jako...

Výběr článků

Načítám