Hlavní obsah

Štefan Švec: Praha? Neznám

Právo, Štefan Švec, SALON

Tuší dneska ještě někdo, kdo to byl Ernest Denis? Člověk, po kterém pojmenovali první veřejný park v Brně, nádraží Praha-Těšnov a pražský Francouzský institut?

Foto: ČTK

Ernest Denis

Článek

Historik Ernest Denis (1849 až 1921) založil na Sorbonně katedru slavistiky, odbornou revue La nation tcheque a přesvědčil francouzskou vládu, aby ustavila Národní školu východních jazyků s katedrou jazyka českého. Triumfem jeho celoživotního úsilí byl vznik Československa, na kterém úzce spolupracoval s triem MaBeŠte.

Denis byl v nejlepším slova smyslu přítelem Čechů. Dobře, dneska o něm možná vědí jenom lidé s diagnózou filda, ale ve své době tomuhle národu prospěl jako málokdo jiný. A kardinální otázka zní: Existují dnes ve světě vlivní lidé, kteří by měli takový vztah k Česku jako kdysi Ernest Denis?

Je jich po čertech málo. A bude čím dál míň. O naší literatuře, historii, hudbě, o veškeré té ohromné hromadě kultury ví čím dál míň lidí, protože je o ní nikdo neučí.

Po celém světě ruší univerzity katedry malých jazyků, protože se nevyplácejí. Na světových školách se rodí celé úly budoucích politiků, podnikatelů a vědců, které nějaké Česko už nikdy nezačne zajímat.

Všechny normální evropské národy s historickou zkušeností vědí, jak zásadní je tvořit si strategické přátele. Že podporovat znalosti o své zemi na cizích univerzitách je nejsnazší a nejbezpečnější cesta k budoucímu mezinárodnímu vlivu. Z dnešních studentů budou za dvacet let vládci světa. Pokud se nám aspoň v některých povede vypěstovat přirozenou náklonnost a úctu k Česku, vyplatí se to. Proto TGM financoval profesorské místo bohemistiky v Londýně a vůbec podporoval bohemistická studia, kde mohl. Věděl, co dělá.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Dnešní české vlády všech barev, obecně obvykle s chabou nebo nulovou zahraniční zkušeností, dávají drobné na pár ztracených zahraničních lektorů, kteří se z nejnižší akademické pozice snaží v obrovské konkurenci učit češtinu jako jazyk. Když se podíváte, co dělají jiné, stejně velké národy, jsme k pláči. Jestli se s námi má v budoucnu někdo bavit, nestačí vyvážet naše studenty do ciziny. Musíme taky

cizí studenty učit o nás. Nebo už jsme snad zakomplexovaní tak, že nevěříme, že bychom mohli někoho zajímat? Pak se Schauer ptal správně a můžeme rovnou začít deutsch chrochtieren.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Válka děloh

Mají muslimové víc dětí než křesťané? Ob týden mi přijde do e-mailu další pěkná apokalyptická prezentace o tom, jak Evropu zaplavuje muslimské nebezpečí....

Štefan Švec: Chvála hnidopichů

Znám muže, jinak milého plešatého čtyřicátníka, který chodí po městě a buzeruje banky. Čte si jejich vývěsky, reklamy na bankomatech a hlavně nálepky...

Štefan Švec: Nejprvnější blábol ze všech

Jestli chcete, aby se o vás někdo dozvěděl, není důležité dělat něco dobře. Kvalitně psát, vyrábět nebo prodávat. Důležité je, aby vás internetový vyhledávač...

Výběr článků

Načítám