Hlavní obsah

Štefan Švec: Pojistka na blbost

Právo, Štefan Švec, SALON

Ženy, které rodí doma, by nemělo chránit veřejné zdravotní pojištění. Tvrdil to nedávno poslanec Boris Šťastný – mimochodem původní profesí lékař. Horolezci a další lidé, kteří ohrožují kosti ve svém těle nebezpečnými sporty, by si taky měli úrazy hradit sami. To znělo před pár měsíci z Událostí v České televizi. I o motorkářích už se takhle mluvilo. A o lidech, kteří si kazí oči před počítačem.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Vůbec se nám literární figura „veřejné pojištění by nemělo platit rizikové chování“ rozmohla jaksi víc, než je zdrávo.

Problém literárních figur je, že jsou přesvědčivé. Znějí logicky. Pravdivě. Nebudeme přece platit někomu, kdo si za své neštěstí může sám! Tak vás Tolstoj přesvědčí, že nenásilí je přirozené, a Jonathan Swift, že jíst chudé děti je filantropie (najděte si na internetu jeho Skromný návrh). Každou literární figuru ale stačí obrátit a logika se vypaří jako Boris Štastný z vedení pražské ODS.

Kdo si za své neštěstí proboha sám nemůže? Kardiovaskulární choroby vznikají ze stresu, z obezity, z hulení a z vysedávání u Otázek Václava Moravce, kde řeční Boris Šťastný. Veřejné pojištění by tedy nemělo hradit léčbu kuřákům, konzumentům špeku, milovníkům pana Šťastného a lidem s náročným zaměstnáním – zejména politikům a novinářům. Úrazy často vznikají při aktivním pohybu, tedy pokud nejsou důsledkem ochablosti z nedostatku pohybu. Zlomeninu bérce by si měli sami platit především ti, kdo chodí na procházky, a ti, kdo na ně nechodí.

Prakticky všechny lidské úrazy a nemoci pramení v lidské hlouposti, nezodpovědnosti nebo nedbalosti. Dlouhodobé nebo krátkodobé. Horolezci bychom neměli zaplatit zlomenou nohu a alkoholikovi dialýzu ano? A pokud ani to ne, proč vlastně z platu něco odvádět? Povinné zdravotní pojištění je vždycky pojistka na blbost.

Figura „neplaťme nezodpovědným“ připravuje další půdu pro postupující privatizaci veřejného zdravotnictví. Každá skupina lidí označena za „nezodpovědnou“ se bude muset komerčně připojistit. Jde ale o figuru hloupou tak, že bychom proti ní měli být pojištěni.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Případ Tvar

Literární čtrnáctidenník Tvar vydal místo posledního loňského čísla čtyřstránkovou žalobu na poměry, ve kterých se nedostává peněz na literární časopisy. Ještě...

Štefan Švec: Hop do nebe

Nebesa se nám poslední dobou mění v kartotéku. Alespoň podle nejrozšířenější mediální fráze pro funusy. Jen co umřel Jiří Raška, už mu lidé posílali pozdravy...

Výběr článků

Načítám