Hlavní obsah

Jaroslav Rudiš, Igor Malijevský: Známka punku

Právo, Jaroslav Rudiš, Igor Malijevský, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to celkem malá, nenápadná, obyčejná benzínka. Na obou stranách ale stojí značka zákaz vjezdu – jednosměrka. Přesto je ze stop pneumatik ve sněhu jasné, že tam někdo jezdí tankovat.

Foto: ČTK/AP

Členky kapely Pussy Riot

Článek

Ze zvědavosti budíme děžurnou u okénka. Spokojená usměvavá teta s kamínkama u nohou. Mohla by péct koláčky, kdyby nebyla pumpařkou. „Paní, můžeme se vás na něco zeptat?“ „Ale jistě, holoubkové.“ „Paní, jak se tady nabírá benzín, když se sem vlastně nesmí vjet?“ „Ale tady přeci tankují jen auta, pro která žádné značky neplatí,“ usmála se na nás. Bylo to v zimě, před rokem a půl.

Hned naproti stojí katedrála Krista Spasitele, slavnostně otevřená v den, kdy Vladimír Putin poprvé nastoupil do úřadu prezidenta. Chlouba Moskvy i moskevského patriarchy Kirilla. To ho, co se podle wikipedie zapletl do pašování cigaret, no ano, toho spolupracovníka KGB s krycím jménem Michajlov, milovníka luxusních hodinek, které si nechává na fotografiích vyretušovat, aby to neprovokovalo věřící.

Podle Kirilla tři holky z kapely Pussy Riot (na snímku) nedávno znesvětily chrám „dílem satana“. Ty mladičké ostré dívky do chrámu vtrhly v rozpustilých pletených maskách na obličeji a odeřvaly svou syrovou punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina. Pak je zatkli a šoupli do vazby, kde sedí už přes tři měsíce.

Díváme se na internetu na vysílání ruské televize a dělá se nám fyzicky lehce nevolno. Církevní představitelé bubnují na poplach a vyzývají k semknutosti a národní jednotě, jakýsi motorkář v černém s kříži na prsou vyzývá v talkshow k veřejnému ztrestání na Rudém náměstí, diváci nadšeně tleskají. Za testování hranic svobody v současném Rusku hrozí sedm let.

Na Youtube kdosi pod záznamem vystoupení Pussy Riot napsal, že tohle přece není punk, že ta kytara zní úplně šíleně. Ten chlapík rozumí punku asi tak jako Kirill víře, naději a lásce. Tohle je punk ve svém původním smyslu. Přesná rána do brňavky. Nakopnutí všech jednosměrek. Proto je dobré se za Pussy Riot postavit.

Reklama

Související články

Fejeton Kláry Kolářové: Salonní večírek

Nejhorším literárním večírkem jsem se protrpěla před dvěma lety, kdy se na jednom pódiu jihočeské nezávislé scény střetli Shakespeare, Kafka, Zábrana a upřímné...

Výběr článků

Načítám