Hlavní obsah

Štefan Švec: Chvála princeznovitosti

Právo, Štefan Švec, SALON

Jsme moderní domácnost, takže se od kolébky snažíme nenutit dětem genderové stereotypy. S chlapečkem tančíme, holčičku učíme boxovat, přesněji řečeno oba se učí oboje, leckdy najednou. Přesto si nelze nevšimnout jistých tendencí, nezávislých na naší pokrokové vůli.

Foto: Profimedia.cz

Barbie-astronautka z roku 1985

Článek

Tak například chlapeček nikdy netoužil nosit baletní sukýnku z tylu. Rovněž se nikdy střemhlav nevrhal po příšerných omalovánkách disneyovských princezen a po čemkoliv, na čem je natištěná Hello Kitty.

A po měsících zkoumání musím konstatovat, že největším ohrožením teorie o kulturní podmíněnosti pohlavních rolí je čtyřletá holčička. Ve školce s ostatními progresivními rodiči zoufale sledujeme, jak bezohledný je mezi děvčátky boj o jakoukoliv hračku, která je růžová. Spotřeba růžových voskovek při malování převyšuje poptávku po všech ostatních barvách dohromady. A je-li nějaká růžová věc ještě navíc chlupatá a ňuňavá, vedou se o ni regulérní války (zde má naše ratolest tu výhodu, že umí boxovat).

Před těmito Vánoci, při malování dopisu Ježíškovi, vyslovila dcerka dosti jednoznačné přání (přes celou stránku) dostat knížku o princeznách. Dobrá. Vybaven podporou facebookové stránky A Mighty Girl objednal jsem obrázkové knihy s princeznami podle svého gusta. S aktivními strůjkyněmi svého osudu, s princeznou sportovkyní, princeznou, která zabila draka, a princeznou, která překonala svůj hendikep. Našel jsem princeznu programátorku i princeznu, která neztratila šarm, ani když chodila v papírovém pytli. V nejzastrčenější polici nejzapadlejšího oddělení nejpodivnějšího internetového knihkupectví jsem objevil dokonce princeznu, která milovala modrou.

Všechny měly úspěch. Nejnadšenější výkřik ale vyvolala leskle růžová, přeslazená Elsa v sexy princeznovských šatech na třpytivých samolepkách Ledového království. Od babičky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Přiznávám, že jsme doma rezignovali. Koneckonců Elsa, Anna či Sofie První jsou princezny postgenderové a kromě nošení korunek a tvorby roztomilých kukučů mají i slušnou dávku dalších schopností. Některé se i perou se sněhuláky. Nezbývá nám než věřit, že dostatečná dávka růžovosti, plyšovosti a blýskavosti v předškolním věku je pevným základem, z něhož jednou vyroste vyrovnaná a sebevědomá feministka.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Tisící vydání

Do redakce Salonu jsem přišel poprvé roku 2000. Chtěl jsem jako student na prázdninovou stáž. Redakci tehdy vedl zakladatel Zdenko Pavelka a s ním Jan Kašpar,...

Štefan Švec: Konec vlády pravdoláskařů

Myslím, že už si můžeme otevřeně říct, že končí doba, kdy v této zemi vládly havlistické elity. Ty, které můžou za všechno, co se tu poslední čtvrtstoletí...

Výběr článků

Načítám