Hlavní obsah

Štefan Švec: Jak nepořídit dětem chlupatého kamaráda

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět si dnes připomíná mimořádně smutné výročí. Před pětadvaceti lety chcípla má vodní želva Arnošt. Příčinou Arnoštova skonu byly endogenní deprese a to, že jsem se o něj blbě staral.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

Kvůli traumatu z Arnoštova trudného konce se už léta bráním koupit svým potomkům zvířátko. Jakékoliv. Zoufalé děti si proto ve sklepě opatřily pavouka Borýška, zavřely ho do zavařovačky a ve víčku prorazily otvory, kterými mu házejí každý den dva mravence. K údivu celé rodiny Borýšek přežil první dva týdny a jeho chovatelé mu dál poctivě nosí malé černé odsouzence, jejichž podobnost s oblíbeným Ferdou nikdo radši nepřipomíná.

Vzhledem k vytrvalosti a nadšení potomstva to chvíli vypadalo, že nakonec budeme muset domů nějakého nižšího tvora pořídit. Nebylo ale z čeho vybírat. Vodní želvy mají, jak bylo ověřeno, sklony chcípnout. Se psem se musí chodit třikrát denně ven a sbírat ty věci, co z něj padají. Kočka ovládne byt rychleji než Putin Krym a s rybičkami se člověk nepomazlí. Malí hlodavci smrdí, ptáci rozhazují bordel, plazi žerou nepříjemně velký hmyz, který má tendenci vyskakovat z kisny, pokud ho předem nepodchladíte. Podchlazený hmyz nevyskakuje, ale pokud si během půlnočního hladu popletete v lednici krabice a zaměníte ho s koláčkem, nejde o příjemný zážitek.

Snažili jsme se dětem nabídnout různé substituční terapie. Plyšáci jen zvýšili touhu po samohybných chlupatých věcech. Tamagoči dávno není cool. Kniha jako intelektuální hranatý kamarád úplně propadla. V zoufalství jsme se rozhodli zfalšovat zákony biologie a zkusili prckům vnutit choroš. Tvrzení, že jde o netypického savce, neobstálo.

Poslední naději vidím v dětské touze po dobru a spravedlnosti. Nezralý mozek je ideálním domovem každé ideologie od sparťanství po nadřazenost bílé rasy. Snaha nakukat dětem, že zvířata jsou ve všem rovna člověku, nese ovoce. Ratolesti samy došly k tomu, že věznit živou bytost je eticky nepřijatelné a zítra vypustí Borýška do volné přírody, kde v klidu zmrzne. Místo otravných proseb o morčátko nebo netopýra budeme diskutovat o tom, jak prosadit volební právo pro koně. To, že cestou do školy uctivě zdravíme šneky, je jen malá daň. Z čeho se dělají párky, vysvětlím dětem později.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: We Are the Žampións

Pamatujete kolovou? Nemyslím zmrzlinu, myslím sport. Bratři Pospíšilové v něm byli mistři světa asi třicetkrát, takže to museli vyhrávat už jako batolata....

Štefan Švec: Kdo je pražská kavárna

Jsem spíš čajový typ. A mám rád laskonky. S přáteli v pražské cukrárně ale často debatujeme o tom, kdo to vlastně je pražská kavárna. Všude se o ní mluví....

Štefan Švec: Svět se prý hroutí

„Neexistuje již nic, co by dokázalo zabránit kolapsu americké měny i ekonomiky – svět bude vržen do bídy,“ psal 3. prosince 2004 server Osud.cz. Roku 2008...

Výběr článků

Načítám