Hlavní obsah

Štefan Švec: Hop do nebe

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebesa se nám poslední dobou mění v kartotéku. Alespoň podle nejrozšířenější mediální fráze pro funusy. Jen co umřel Jiří Raška, už mu lidé posílali pozdravy do skokanského nebe. Do hereckého nebe vloni odešel brněnský Erik Pardus, do bluegrassového nebe Honza Macák, do designérského Stanislav Lachman a do motocyklového Pavel Ort.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Článek

Připomněli jsme si deset let od chvíle, co je Jiří Sovák v nebi kumštýřů (to bude herecké nebe s větší terasou) a tři čeští hokejisté slítli s ruským letadlem rovnou do nebe hokejového. A králičí nebíčko najdete na www.kralici.cz.

Myšlenka nebe organizovaného podle povolání (případně podle živočišných druhů) je lehce strašidelná. Opravdu nerad bych se jednou dostal do nebe novinářského, především proto, že tam budou samí novináři. Člověku to na tomhle světě tak nějak stačí. Hudební nebe musí být jeden velký kravál. V hokejovém nebi jistě jásají tribuny a všichni přítomní si na ledě pořád dokola předávají Stanleyův pohár. Ragbyové nebe, kam prý odešel legendární Zdeněk Barchánek, si radši ani nepředstavovat.

Otakar Vávra, kdyby už sám nebyl ve filmařském nebi, by podle Super.cz na začátku ledna plakal pro svého jezevčíka Karla, který odešel do nebe psího. Myslím, že Vávra pláče i tak, protože psí ráj se s filmařským logicky neprolíná. A to je právě na myšlence rozškatulkovaných nebí nejsmutnější. Vsadím se, že Josef Škvorecký, Václav Havel, Arnošt Lustig, Ivan Jirous ani Hana Andronikova by nechtěli do nebe spisovatelů. Nebe omezená povoláním jsou strašně smutná, protože se tam nepotkáte s většinou svých přátel, členů rodiny a vůbec zajímavých lidí. Těžko říct, proč se přihlouplá kartotéka nebí v médiích tak drží.

Jiří Raška to ve skokanském nebi bude mít každopádně aspoň o trošku lepší. Vedle několika nerozeznatelných mužů v aerodynamických kombinézách tam musejí krásně kvákat žabičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Bohatí jsou špatní

Většinu světové ekonomiky ovládá 147 bank a finančních institucí, spočítali vědci ze Švýcarska. Skutečný řecký problém nejsou dluhy, ale oligarchové. Podobné...

Štefan Švec: Zakopalypsa now

Vyprávěl jsem tuhle v kruhu přátel na Facebooku příhodu o synkovi. O tom, jak na Mikuláše vylovil z haldy čokolád symbolickou bramboru a štědře ji věnoval...

Štefan Švec: Případ Tvar

Literární čtrnáctidenník Tvar vydal místo posledního loňského čísla čtyřstránkovou žalobu na poměry, ve kterých se nedostává peněz na literární časopisy. Ještě...

Výběr článků

Načítám