Hlavní obsah

Nad knihou: Nouzové náhražky

Právo, Klára Kolářová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud čtenář Noční hlídky (přeložila Barbora Punge Puchalská, Argo 2011) převrátí ze závěrečných řádek románu na obligátní autorské poděkování, nejspíš se na chvíli zarazí.

Článek

Britská autorka Sarah Watersová, akademicky vzdělaná a noblesní dáma, totiž literární děkovačku nepojala jen coby obvyklý suchý výčet jmen, nýbrž nám vypsala také všechny publikace, jež jí pomohly v modelování londýnského světa v období během druhé světové války a krátce po ní. Bylo jich čtyřicet. Člověk by pak musel pokorně docenit preciznost věnovanou detailům jako britský vězeňský systém v roce 1944, i kdyby to jinak byla próza slabá jak válečný kafe. To však rozhodně není případ ani jedné ze čtyř dosud česky vydaných knih Watersové.

V Noční hlídce spisovatelka rozehrává tři příběhy, jejichž protagonisté se vedle sebe plácají v síti poválečného zmatku. Namísto vítězné euforie se u nich dostavilo zklamání, prohloubené provinilým niterným zašeptáním: Nesmím se teď přece takhle rouhat. Žena z lesbického páru podezírá svou přítelkyni z nevěry. Muž propuštěný z vězení se bojí neznámého světa, a tak si kolem sebe staví mříže nové. Milence ženatého muže je těsno v předem ušitém rubášku de facto neexistujícího vztahu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sarah Waters

Jejich osudy znějí zřetelně i díky zvolené metodě retrospektivního ubývání děje. Vyzvánějící bezvýchodnost je tak slyšet stejně dobře jako nad ní se klenoucí kolovrátkovou melodii: Když padaly bomby, bylo v něčem líp. Druhá světová válka totiž v románu funguje coby období emancipace. Hrdí mužové odešli na frontu, a tak společnost ráda chňapla i po ženách a jiných nouzových náhražkách. Jenže válka jednoho dne skončila a ženám se najednou nechce srazit podpatky a schouleně odcupitat zpět k pudřenkám a nudné úředničině a i ostatní náhražky jen nerady zalézají zpět do svých děr.

A tak tihle hrdinové bloumají zpustošeným Londýnem jako skomíravá světélka, která na noční mapě města vypadají jako snadný cíl útoku. Namísto letadel však nad nimi tentokrát krouží příslib nové doby, v níž sice, slovy spisovatelky, lesk a moc vyšší třídy začínají chřadnout, která ale stejně nebude mít pro neohebné bolestíny o moc více pochopení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám