Hlavní obsah

Proč museli zemřít? Dokument Kuciak: Vražda novináře míří na karlovarský festival

V rámci 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech proběhne i evropská premiéra dánského dokumentu o případu, který změnil Slovensko. Zachycuje zavraždění investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Snímek Kuciak: Vražda novináře natočil oceňovaný režisér Matt Sarnecki.

Foto: Kuciak: Vražda novináře

Kauza změnila životy mnoha lidí. Na Slovensku spustila i politické zemětřesení.

Článek

„Je nám ctí, že se můžeme podělit o odkaz Jána a Martiny a vůbec o celý tento šokující příběh o korupci s diváky na jednom z nejprestižnějších filmových festivalů ve střední Evropě," říká režisér Matt Sarnecki.

Martina věděla příliš mnoho o práci Jána Kuciaka, proto ji zavraždili, tvrdí její matka

Evropa

A dodává: „Vzhledem k tomu, že jsou nezávislá média v mnoha evropských zemích, ale i po celém světě stále ohrožena, je film 'Kuciak: Vražda novináře' naléhavou připomínkou, jakým rizikům novináři musí čelit, a toho, jak svobodný tisk funguje jako ochrana demokracie.“

Novináři, politici a mafie

Dokument se detailně zabývá nejen vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, ale i následky této dramatické události, která na Slovensku vyvolala největší protesty od pádu komunismu.

Policista lustroval Kuciaka, půjde na dva roky do vězení a zabaví mu majetek

Evropa

Ke zlomovým patří okamžik, kdy ředitelka a zakladatelka investigace.cz Pavla Holcová, která s Jánem Kuciakem dlouhodobě spolupracovala například na odhalování vlivu italské mafie na Slovensku, získá od nejmenovaného zdroje utajenou vyšetřovací složku k danému případu. Ta zahrnuje zabavené počítače a zašifrovanou komunikaci údajného strůjce celé tragédie: podnikatele úzce spjatého s vládnoucí politickou stranou.

Foto: Kuciak: Vražda novináře

Slovenský premiér Robert Fico (SMER) tehdy nabízel vysokou odměnu za dopadení pachatelů.

Ve spolupráci s redakcemi slovenských médií vzniká tzv. „Kočnerova knižnica“. Novináři při pročítání zašifrovaných zpráv zjišťují, že země se zmocnili zkorumpovaní oligarchové, soudci, policisté a vládu tvoří mafie. Nastává čas zúčtování…

Slovenka Zsuzsová známá z kauzy Kuciak neuspěla s odvoláním, 21 let natvrdo platí

Evropa

Změna je možná?!

„Věřím, že díky tomuto případu diváci pochopí, že změna je možná. I když v ni nevěříme, jsme frustrovaní z toho, jak se situace jeví. Ale změna je možná a je jen na nás, zda půjde o změnu k lepšímu, nebo ne," konstatuje Pavla Holcová.

Foto: Kuciak: Vražda novináře

Chystali dětem svatbu, místo ní přišel pohřeb.

Dokument si odbyl úspěšnou světovou premiéru na kanadském festivalu dokumentárních filmů Hot Docs.

Matt Sarnecki

  • novinář, producent a režisér působící v mezinárodní organizaci investigativních novinářů OCCRP
  • studoval na Kolumbijské univerzitě v New Yorku politickou vědu a historii a později na Kalifornské univerzitě v Berkeley žurnalistiku
  • jeho dokument Killing Pavel o vraždě investigativního novináře Pavla Šeremeta vyhrál v roce 2017 cenu Investigative Reporters and Editors Medal a v roce 2018 italské ocenění DIG Award
  • mimo jiné působil i v Praze, kde v rámci Fulbrightova stipendia přednášel na FAMU
  • Od roku 2013 žije v rumunské Bukurešti

Na MFF KV bude představen v sekci Zvláštní uvedení. 56. ročník prestižní filmové akce začíná v Karlových Varech 1. července a potrvá do 9. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám