Hlavní obsah

Studená válka: láska obklopená oficiální hudbou lidu

Novinky, Lenka Hloušková

Tvůrci oscarového filmu Ida zvou diváky do Karlových Varů na svůj nový snímek Studená válka, oceněného na filmovém festivalu v Cannes za nejlepší režii. Je také jedním z titulů, které se po skončení MFF KV dostane záhy do českých kin v rámci akce Vary ve vašem kině.

Trailer k filmu Studená válkaVideo: KVIFF

 
Článek

Příběh osudové vášnivé a komplikované lásky muže a ženy, kteří nedokáží žít spolu a nevydrží být bez sebe, české diváky jistě osloví. Nejen kulisami jejich velké vášně se totiž stávají události známé také jim, stalinismus, totalita i moderní Evropa.

Motto filmu lze shrnout do věty: „Všechno nevyřčené o lásce a ztrátě – a všechno, co pár od sebe vzdaluje – je zprostředkováno hudbou.“

V období budování stalinského Polska, ale také moderní západní Evropy se odehrává příběh zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. V kulisách Varšavy, Berlína a Paříže zní jazzová a folklorní hudba a Zula s Wiktorem rozehrávají nádhernou, ale hořkou baladu, svoji vlastní studenou válku. Hudbou je zprostředkováno všechno nevyřčené o lásce a ztrátě – a všechno, co pár od sebe vzdaluje.

Hudba rádií a televize

Studená válka, volně inspirovaný komplikovaným a vášnivým vztahem rodičů režiséra Pawla Pawlikowského prostřednictvím folklorního souboru Mazowsze, skutečnou skupinu založenou po válce, která je dodnes aktivní, ukazuje, co se v tehdejší polské společnosti dělo, aniž by to musel blíže vysvětlovat.

Foto: ČTK/AP

Protagonisté filmu Studená válka, zleva režisér Pawel Pawlikowski a herci Joanna Kuligová a Tomáš Kot.

„Mazowsze tu byli, co pamatuji. Když jsem byl malý, jejich hudba neustále zněla ze státního rádia i televize. Oficiální hudba lidu. Nedalo se tomu uniknout. Mezi mými přáteli to bylo považováno za něco absurdního a totálně mimo, mnohem radši poslouchali pašované nahrávky The Small Faces a The Kinks. Ale když jsem před pěti lety viděl Mazowsze naživo, naprosto mě dostali. Melodie, hlasy, tance, aranžmá byly tak krásné a živočišné. A tolik vzdálené našemu virtuálnímu světu a elektronické kultuře. Úplně vás strhli,“ říká.

Sex a exil, vášeň a přesídlení

Přestože Pawlikowski začínal jako dokumentarista a vždy se přísně držel svého strohého přístupu k filmařině, nekopíruje jen historická fakta, ale používá hudbu tak, aby vyjadřovala velkou část příběhu: sex a exil, vášeň a přesídlení.

Vary ve vašem kině

  • Začínají 9. července pod hlavičkou KVIFF Distribution, společného distribučního labelu MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.
  • Po skončení MFF KV uvedou do kin tři výrazné novinky z programu, a divákům po celé republice tak umožní zažít kousek festivalové atmosféry.
  • Vedle snímku Mama Brasil budou moci diváci zhlédnout milostný příběh Studená válka oscarového režiséra Pawła Pawlikowského a severský thriller Tísňové volání.
  • Do projektu se zapojilo více jak 30 kin po celé ČR.

Pawlikowski, sám jazzový pianista, poslouchal všechny písně z repertoáru Mazowsze a nakonec si vybral tři, které se ve filmu v různých formách opakují. Z typického mazowszkého kousku Dvě srdce udělal nejdříve prostý rolnický popěvek, který zpívá mladá venkovanka, a pak chytlavé jazzové číslo, které ve francouzštině zpívá Zula, z níž se v Paříži stala éterická šansoniérka padesátých let.

Reklama

Související články

Vary přivezou do vašeho kina Studenou válku

Filmová přehlídka Vary ve vašem kině, která pravidelně přináší hned po skončení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary kousek atmosféry a rozmanitosti...

Výběr článků

Načítám