Hlavní obsah

Film tvůrců kultovního Kanclu zakončí Fresh Film Fest

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavnostní zakončení festivalu Fresh Film Fest patří filmu tvůrčí dvojice, která má na kontě mimo jiné špičkový seriál Kancl (Office). Ricky Gervais a Stephen Merchant nazvali svůj první společný celovečerní počin Cemetery Junction a v Praze bude k vidění 29. srpna na Nové scéně Národního divadla.

Článek

"Cemetery Junction je i skutečné jméno části britského města Reading, Gervaisova rodiště, kde se odehrává tato místy formanovsky hořká komedie, ve které hrají mj. Raplh Fiennes a Emily Watson," vysvětlila mediální zástupkyně festivalu Martina Reková.

Ricky Gervais je úspěšný britský režisér a herec, který kdysi začínal jako nepříliš úspěšný zpěvák. Naštěstí se přeorientoval na televizní a později i filmovou tvorbu.

Jeho nejslavnějším dílem je seriál Kancl, kde ztvárnil i roli otravného šéfa. Mezi náročnějšími televizními diváky se stal takřka kultem pro svou originalitu (formou předstírá, že jde o dokument) a vytříbený humor těžící s trapných situací, přetvářky a každodenní absurdity v kanceláři.

Festival nabídne více než 150 filmů

Objevil se v roce 2001 a sesbíral řadu cen (Zlatý glóbus, BAFTA, British Comedy Awards). V roce 2005 byl pak převzat Američany a ožil znovu, byť po mírných úpravách a s jinými herci. Britové na svůj originál nedají dopustit, ale ani americký seriál není špatný, např. hlavní role šéfa se výborně zhostil Steve Carell, známý z komedií z okruhu Bena Stillera a Owena Wilsona.

Právě Stiller a řada dalších amerických hvězd vystoupila v jeho další seriálu Extras o životě filmového komparzu. Na Kanclu i Extras s Gervaisem spolupracoval Stephen Merchant. Seznámil se s ním v devadesátých letech v rádiu, kde pracoval jako DJ.

Fresh Film Fest nabízí během pěti dní (od středy 25. do neděle 29. srpna) více než 150 filmů, z nichž některé jsou studentské a utkají se v několika soutěžích, stejně jako filmové debuty, kterým patří samostatná soutěžní sekce. Kromě toho festival uvede řadu celovečerních snímků, které byly oceněny v rámci prestižních festivalů, jako například na festivalu v Sundance.

Reklama

Výběr článků

Načítám