Hlavní obsah

Země nomádů, která uspěla na Oscarech, má mít českou premiéru v květnu

Snímek Země nomádů, který letos ovládl většinu hlavních kategorií cen americké filmové akademie Oscar, by měl mít českou premiéru 13. května, uvedla za distribuční společnost Falcon Marta Nosková Žurková. Kina jsou ale kvůli epidemii koronaviru od loňského 12. října uzavřena. Země nomádů si odnesla hlavní ocenění za nejlepší film, režisérka snímku Chloé Zhaoová dostala zlatou sošku za režii. Akademie rovněž ocenila Frances McDormandovou, která ve filmu ztvárnila hlavní roli.

Foto: Searchlight Pictures

Frances McDormandová je nomádka.

Článek

Kvůli vládním opatřením proti epidemii zatím není jisté, zda se premiéra bude moci v plánovaném datu uskutečnit. Vláda bude vždy v pondělí upřesňovat konkrétní pravidla pro rozvolňování na příští týden, ve čtvrtek pak na základě aktuálních epidemických dat určí, zda opravdu může restrikce uvolnit. V případě, že bude klesat výskyt nově nakažených pod 50 na 100 000 obyvatel za týden, z kultury by se mohl obnovit provoz divadel, kin, koncertů a dalších kulturních představení uvnitř, i když s omezeními, hygienickým a protiepidemickým režimem a ochranou dýchacích cest. Rychlost šíření epidemie v posledních týdnech klesá, stejně jako počty úmrtí.

Foto: Searchlight Pictures

Frances McDormandová je nomádka.

Sociální drama Země nomádů vystavěné kolem postavy ovdovělé šedesátnice Fern (Frances McDormandová) nalézající životní sílu v cestování napříč Amerikou ve své bílé dodávce měli tuzemští diváci vidět již loni v listopadu na filmovém festivalu 54½ MFF Karlovy Vary. Festival se však kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru neuskutečnil.

Podle Unie filmových distributorů (UFD) loni do kin kvůli epidemii přišlo nejméně návštěvníků od vzniku ČR v roce 1993. Vstupenek se prodalo 6,38 milionu, tedy zhruba o dvě třetiny méně než o rok dřív. Téměř o dvě třetiny klesly také tržby, bezmála o polovinu se snížil počet představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám