Hlavní obsah

Třeštíková točila příběh prostitutky dvacet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový časosběrný dokument Anny od Heleny Třeštíkové by měl vstoupit do českých kin v létě. Film vznikal téměř dvacet let.

Foto: Bontonfilm

Plakát dokumentu Anny

Článek

Uznávaná režisérka Helena Třeštíková, která se proslavila cyklem Manželské etudy či filmy filmy Katka a René, začala Anny sledovat v roce 1996 v rámci projektu Rozkoš bez rizika, který běžel v České televizi. Anny ji ale zaujala natolik, že se k ní vrátila a dalších deset let točila film o ní.

„Anny byla zajímavá tím, že to nebyla typická prostitutka. Začala šlapat ve 46 letech, motivovalo ji přilepšení vnoučatům. Mně se líbilo, že se svými výraznými rysy podobá italské herečce Giuliettě Masinové. Ve Felliniho filmu Cabiriiny noci (1957) ztvárnila prostitutku, a mně tak přišlo, že tu máme jisté Cabiriiny noci počesku. Anny byla autentická, nestylizovala se, o profesi pouliční prostitutky mluvila s nadhledem a humorem,“ popsala Třeštíková.

Svěrák natáčí s Kolářovou film Betlémské světlo

Film

Světovou premiéru měl film už na podzim na festivalu IDFA v Amsterdamu a v březnu  získal Speciální cenu poroty na filmovém festivalu v Sofii.

„Film Anny se mě osobně velmi dotkl, když skončil, měl jsem takový ten divný pocit v žaludku, který zažívám u jen málokterých filmů. Je to komplexní film o mnoha věcech, hlavně ale ukazuje život lidí z nižších vrstev, které ignorujeme a jichž je přitom po celém světě stále více. Když na Anny pomyslím, derou se mi do očí slzy, její neuvěřitelná síla a schopnost žít svůj život naplno přes to, z jakého je prostředí a čím si v životě musela projít. Tvůrcům gratuluji!“ sdělil jménem poroty jeden z porotců Lech Kowalski.

Reklama

Výběr článků

Načítám